Primaria Bucuresti va trebui, in urmatorii sapte ani, sa le cumpere chiriasilor din casele nationalizate 14.500 de locuinte. Pentru aceasta, primarul Adriean Videanu propune solutia licitatiei publice.

Dintre cei 16.576 de chiriasi bucuresteni, 14.519 locuiesc in case nationalizate care au fost revendicate. Bucurestiul nu are, la nivel general, spatii locative disponibile. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, nu a putut preciza ieri care este numarul caselor disponibile ce pot fi puse la dispozitie chiriasilor care vor fi dati afara din casele nationalizate.

El sustine ca exista solutii de rezolvare a problemei ce se bazeaza pe achizitii de pe piata libera.

Capitala are nevoie anual de 1.800-1.900 de locuinte

„Necesarul anual de locuinte ar fi de 1.800-1.900 de unitati locative. Asigur chiriasii din casele nationalizate ca nu vor avea probleme in situatia repunerii in drepturi a fostilor proprietari, mai ales ca prevederile legale privind dreptul lor de sedere pe o perioada de cinci ani de la emiterea deciziei de punere in posesie a ramas in vigoare.

Avem un ragaz necesar pentru a crea un fond locativ“, a spus Videanu.

Primarul Capitalei a afirmat ca, in ultimii ani, doar 4.000 de dosare privind revendicarile au putut fi rezolvate anual. „Aceasta problema va fi rezolvata in 8-9 ani. Exista citeva prevederi in lege, cum ar fi lipsa unui termen-limita de depunere a notificarilor, care ne incurca sa rezolvam situatia mai repede“, a precizat Videanu.

„Primaria va cauta solutii de pe piata libera. Aici, pe piata libera, trebuie sa existe competitie intre constructori, iar primaria va face licitatie si va alege varianta optima“, a mai adaugat Videanu.

Doar sectorul 1 are solutii concrete

In Bucuresti, la ora actuala, numai Primaria Sectorului 1 are capacitatea de a oferi variante pentru persoanele evacuate din casele nationalizate. Primarul Andrei Chiliman a declarat ca va construi, in doi ani, 470 de locuinte destinate persoanelor evacuate, cu probleme sociale.

„Prin aplicarea legilor proprietatii, in forma actuala, va creste considerabil numarul proprietarilor, deci si al persoanelor evacuate. De aceea se impune crearea unui plan national de constructie de locuinte, de genul ANL, destinat numai persoanelor evacuate, cu probleme sociale.

Rezolvarea problemei locative pentru cei care ramin fara locuinte este obligatia guvernantilor“, e de parere primarul Andrei Chiliman. •

33.000 de euro pe doua camere

Preturile pe piata constructiilor variaza, mai ales in functie de zona in care se construieste. Specialistii opineaza ca un pret mediu pentru un metru patrat construit in Capitala este de 500-600 de euro/metru patrat, astfel ca un apartament cu doua camere poate costa in jur de 33.000 de euro.

Evident, pretul creste in conditiile in care cel care construieste nu are teren si trebuie sa-l cumpere.

Daca se construieste in zonele selecte, pretul este mult mai mare, depasind 1.200-1.500 de euro/mp construit.

Valentin Baesu, George Lacatus