Divizia A nu mai este atractia principala pentru doua dintre cele trei televiziuni mari din Romania. Dupa ce in urma cu un an Pro TV a renuntat la Divizia A, Antena1 i-a urmat exemplu.

Motivul? Lipsa de rentabilitate a transmisiunilor din campionatul intern si refuzul Telesport de a renegocia contractul in contul caruia Antena platea 1,7 milioane de dolari pentru a difuza un meci pe etapa.

Ce va pune in loc postul din Baneasa? "Ne vom orienta spre transmiterea unor spectacole sportive care stirnesc un interes deosebit printre microbisti si care nu vor fi taxate aberant de catre detinatorii de drepturi", sustine Adrian Dumitrescu, seful Departamentului Sport din Antena 1.

Concret, postul se va lupta pentru achizitionarea drepturilor de transmisie a meciurilor echipelor romanesti in cupele europene, a unor partide eveniment din Cupa UEFA etc.

La o reteta asemanatoare au apelat ProTV si TV Sport, care au demonstrat in ultimul timp ca pot obtine audiente mari prin difuzarea unor jocuri amicale sau din competitii precum Cupa UEFA Intertoto.

In plus, conform informatiilor care circula pe piata, costurile de achizitie ale acestora au fost in unele cazuri si de 10 ori mai mici decit cele platite in medie pentru transmiterea unui meci obisnuit din Divizia A!

Inter, Juventus, Sahtior la Antena1 si ProTV

Antena1 va deschide seria transmisiilor-spectacol peste 8 zile cu mansa tur a disputei dintre Sahtiorul lui Mircea Lucescu si Inter Milano.

Dupa ce peste doua milioane de romani au urmarit confruntarea dintre Romania si Brazilia de la Seara Campionilor, ProTV va oferi miercuri romanilor un nou meci-soc de la Timisoara: Poli - Juventus.

Mizind pe audienta buna adusa de CFR Cluj in Cupa UEFA Intertoto, TV Sport va transmite, tot miercuri, returul semifinalei dintre echipa antrenata de Dorinel Munteanu si Zalgiris Vilnius.

TVR - Divizia A si echipa nationala

Postul public a ramas fidel Diviziei A si va transmite in viitorul sezon derbyul fiecarei etape, meciurile oficiale ale selectionatelor de tineret si seniori ale Romaniei, dar si amicalele pe care "tricolorii" le joaca pe teren propriu.

"Nu cred ca vom cumpara si drepturile TV pentru alte amicale deoarece programul nostru e plin cu meciuri oficiale. Si la noi conteaza banii, dar trebuie sa-i multumim si pe telespectatorii din mediul rural care nu au acces la posturi comerciale, dar ne platesc noua abonament", sustine Ioan Todan, director departament Sport din TVR.

Din acest sezon, alaturi de TVR vor transmite meciuri din Divizia A doar Telesport si National TV.

Unde joaca Steaua?

Meciurile Stelei din preliminariile Ligii Campionilor, adica returul cu Shelbourne si posibila dubla mansa cu Rosenborg, sint deja acontate de televiziunea publica.

Apoi, in caz ca ros- albastrii se califica in grupe, partidele Stelei vor fi transmise de catre ProTV, care detine drepturile pentru sezonul viitor ale celei mai puternice competitii de pe continent.

In caz ca "militarii" trec de Shelbourne, dar nu si de Rosenborg, ei vor continua intrecerea in Cupa UEFA, iar drepturile pentru meciurile sale vor deveni obiect de disputa intre Antena1, ProTV si TVR.