Incepind de ieri, pasapoartele romanilor care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen nu vor mai fi retinute la frontiera. Acestia ramin cu pasapoartele, dar nu mai pot iesi din tara, daca nu motiveaza incalcarea legii.

Decizia a fost luata, simbata, de catre Ministerul Administratiei si Internelor, in urma unei dispozitii a ministrului Vasile Blaga.

Potrivit hotaririi, persoanele care au depasit perioada de sedere in spatiul Schengen vor ramine cu pasapoartele, dar vor fi incluse intr-o baza de date informatizata si nu li se va permite parasirea teritoriului Romaniei pina cind nu isi vor justifica la serviciul teritorial de pasapoarte intirzierea in strainatate.

Se cer documente justificative

Cei introdusi in baza de date vor avea obligatia de a se prezenta la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din judetul de domiciliu, cu documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate, de catre misiunile diplomatice ale Romaniei.

In cazul in care documentele justifica un motiv intemeiat pentru depasirea termenului de sedere in strainatate, persoanele respective vor fi eliminate din baza de date si vor putea parasi tara. In caz contrar, pasapoartele vor fi retinute pe o perioada de unu pina la cinci ani.

O problema psihologica

Ministrul de Interne a declarat pentru „Cotidianul” ca nu a luat aceasta decizie la presiunea presei sau a opiniei publice. „Consider ca prin aceasta masura am rezolvat problema psihologica a romanului, aceea de a nu ramine fara pasaport. Cetatenii corecti nu au de ce sa-si faca probleme.

Pentru a preintimpina acte de coruptie, am intensificat controalele la punctele de frontiera”, ne-a declarat Vasile Blaga. In sase zile, Politia de Frontiera a retinut pasapoartele a aproape 4.500 de romani. Acestia reprezinta 1,7% din numarul total de 260.765 de romani care au intrat in tara.