Noul presedinte iranian, Mahmud Ahmadinejad, l-a primit duminica la Teheran pe omologul sau sirian, Bashar Al Assad, "un prieten al natiunii iraniene", prilej cu care a anuntat consolidarea bunelor relatii bilaterale, pentru a putea raspunde "amenintarilor care apropie" cele doua parti.

"Siria reprezinta linia de front a natiunii musulmane, iar amenintarile comune ne apropie si fac mai mult ca oricand necesara cooperarea iranianosiriana", a declarat Mahmud Ahmadinejad, facand trimitere directa la presiunile exercitate de SUA asupra celor doi aliati regionali.

Presedintele Siriei este primul sef de stat care face o vizita oficiala la Teheran dupa recenta investire oficiala a noului presedinte al Iranului.

"Consolidarea relatiilor noastre bilaterale va proteja regiunea impotriva amenintarilor dusmanilor sai... problemele care se refera la Siria intereseaza si Iranul", a accentuat presedintele iranian.

Bashar Al Assad a explicat ca discutiile pe care le va avea in vizita sa de doua zile la Teheran se vor axa in special pe "instabilitatea politica si in materie de securitate" in Irak, pe efectele produse de aceasta situatie asupra statelor vecine, precum si pe probleme privind "extinderea terorismului" in regiune si cele referitoare la procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Siria si Iranul au fost incluse de presedintele american in asa-zisa "axa a raului", fiind acuzate in mod repetat de Washington ca sustin insurgenta irakiana si permit infiltrarea luptatorilor straini in Irak.

Ambitiile nucleare iraniene sunt de asemenea motiv de ingrijorare pentru administratia americana, care exercita presiuni puternice asupra Teheranului pentru renuntarea la programul sau nuclear, amenintand ca vor aduce dosarul in fata Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea decide sanctiuni impotriva Iranului.