In zodiacul valutelor si monedelor nationale, leul e un nativ aparte. Bantuit, din cand in cand, de ganduri negre, instrainat tot mai mult de economia pe care o reprezinta, ori umflat artificial pentru a satisface orgoliile unor speculatori misteriosi, leul nostru se remarca mai mult prin paradoxuri decat prin valoarea lui reala.

Ba, mai nou, e bolnav de "sindromul olandez", dobandit atunci cand i s-a taiat fara anestezie coada de patru zerouri. Aceasta "boala" a leului arata ca aprecierea nu e bazata pe vreo performanta economica, ci se datoreaza numai jocului infernal al cererii si ofertei de pe piata valutara interbancara.

Multa, tot mai multa valuta in oferte si din ce in ce mai putini lei in cereri inseamna o crestere a pretului leului, respectiv, o ieftinire a valutelor.

Evolutie nesanatoasa, pentru ca productivitatea, principalul generator al cresterii economice, este in Romania incomparabil mai mica decat in tarile Uniunii Europene sau in SUA.

Acum, nici cei mai versati valutisti nu-si pot explica de ce au devenit mai rentabile "operatiunile" cu lei decat cele cu euro sau dolari. Pot doar sa observe ca norocosul care a cumparat lei ieftini, cam 40.500 la un euro, respectiv, 32.600 la un dolar, la sfarsitul anului trecut, ii poate vinde, astazi, mult mai scump.

Pentru 40.500 lei vechi, dar buni si aia, acum poti obtine 1,19 euro, iar cu 32.600 lei cumperi 1,18 dolari. Asadar, o crestere de 19%, respectiv de 18% in mai putin de noua luni reprezinta o bonificatie care depaseste orice dobanda bancara si-l face sa paleasca pe cel mai aprig camatar.

Ideea ca nu e sanatoasa aceasta majorare, deoarece economia n-a atins nici macar o treime din aceasta performanta, poate fi cel mult un subiect de simpozion, dar dealerii interbancari n-au timp sa participe la sesiuni de comunicari stiintifice.

Marii rechini ai pietei valutare vad lucrurile cu totul altfel. Pentru ei, deprecierea euro nu e nici noroc, nici ghinion: s-a "intamplat" pentru ca asa au vrut ei, iar revenirea la o anumita cotatie va fi tot rezultatul "manevrelor" acestora. Pe cheltuiala cui?

Cand au venit sa picheteze BNR, textilistii, pantofarii si, mai tarziu, producatorii de mobila au aflat cu stupoare ca banca centrala tinteste inflatia, nu evolutia monedei unice.

Din amvonul sau, guvernatorul le-a transmis mesajul ca nu in Banca Nationala trebuie cautate cauzele nefericitei deprecieri. Asa ca exportatorii - caci pe cheltuiala lor si pe salariile angajatilor acestora e "afacere" spargerea cursului de schimb - s-au intors la munca.

Si acum, ca si atunci, leul creste "ca din apa", cu toate ca apa respectiva e atat de tulbure, calaie si statuta, incat pestisorii mici nu-si mai gasesc necesarul de oxigen decat in putina cu dobanzi bancare.

Iar dobanzile - o alta expresie a pretului banilor - sunt inca atat de mari incat doar firmele cu profit sigur si persoanele fizice cu venituri peste medie se incumeta sa se angajeze la un imprumut.

Ca sa-ti cumperi o casa de 25.000 de euro prin credit ipotecar, trebuie mai intai sa dispui de vreo 10.000, iar dupa anii lungi de rambursare descoperi ca ai dat inapoi bancii mai mult decat dublul sumei imprumutate.

Cu o dobanda fixa de 7,5% pe an, ajungi, in 20 de ani, sa rambursezi peste 60.000 euro. In asemenea conditii, normal ca cererea de bani e tot mai mica, dar bancile - ce sa faca cu ei?

Ii joaca la "ruleta" valutara, unde leii sunt pe zi ce trece mai scumpi, iar valutele, mai ieftine. Curioasa este si goana dupa lei a comerciantilor: oricare ar fi evolutia cursului de schimb, aceasta e intotdeauna folosita ca motiv de crestere a preturilor.

Acum, ei ar avea ocazia sa ieftineasca cel putin marfurile aduse, pe valuta, din import. Bancherii si valutistii de la colt n-ar fi rau sa se mai uite si prin "horoscoapele" creionate de ultimele evolutii ale cursului.

Ar putea citi acolo, printre randuri, ca zodia leului nu este benefica pentru euro. Iar pentru ca economiile noastre depuse prin banci sa nu se contamineze de bolile ce macina leul, analistii recomanda formarea unor depozite sub forma de cos valutar: jumatate din suma intr-un cont in euro, cealalta jumatate, in dolari.

Cu leii se pot cumpara titluri de stat sau obligatiuni corporative, ceea ce inseamna risc zero si castig sigur.