Criticile dure pe care seful statului le-a lansat la adresa guvernului privind influenta unor grupuri de interese economice asupra membrilor executivului, au condus la initierea unei legi prin care acest tip de manifestari sa fie reglementat sub titulatura de "lobby".

Desi discutia privind elaborarea acestui act normativ exista de ani buni, acum acest subiect tinde sa devina reglementat prin lege. Drept urmare, vicepremierul insarcinat cu dezvoltarea mediului de afaceri, conservatorul George Copos, este initiatorul mult asteptatei legi.

In plus, presedintele Traian Basescu, a atentionat, joi, ca "lobby inseamna cu totul altceva decat trafic de influenta, si eu va asigur ca traficul de influenta se pedepseste si in tarile care au legea lobby-ului".

Pe de alta parte, senatorul liberal, Puiu Hasotti, ne-a declarat, ieri, ca "o lege a lobby-ului nu ar duce la eradicarea completa a coruptiei, dar poate fi considerata o masura in plus pentru combaterea acestui flagel".

Totodata, a subliniat acesta, "trebuie sa facem demarcatie intre traficul de influenta, care se manifesta in sens negativ, si actiunea de a face lobby, care este abordata public". Liderul PNL a precizat, de asemenea, ca initiativa vicepremierului conservator, George Copos, este buna si va fi sustinuta.

O alta confirmare in ceea ce priveste utilitatea acestei legi, vine din partea omului de afaceri, liberalul Dinu Patriciu. Acesta a declarat, in cursul unei emisiuni televizate, ca este de acord cu o lege a lobby-ului, precizand ca, in Occident, se practica.

Si liderul PD, Emil Boc, a apreciat, in cursul saptamanii trecute, ca legea "ar reflecta intr-o maniera transparenta interesele si am fi siguri ca deciziile care se iau, sunt pe lege". Mai mult, liderul democrat i-a propus lui Copos sa opteze pentru modelul american.