Liderul UDMR Marko Bela a recunoscut ieri ca ar refuza categoric sistemul de vot uninominal, pentru ca prin acest sistem Uniunea ar putea ajunge in situatia de a fi slab reprezentata in Parlament si sa ramana cu doar cateva mandate.

"Nu stiu daca cineva ar avea vreun interes ca maghiarii ca nu mai fie reprezentati in Parlament", a adaugat liderul Uniunii.

Intrebat daca i se va cere sa sustina sistemul de vot uninominal, ca dovada de fidelitate fata de coalitia de guvernamant, Marko Bela a raspuns: "Intr-o coalitie, trebuie sa ne punem intrebarea cine cui trebuie sa-i fie fidel. Eu nu cred ca aceasta coalitie trebuie conceputa ca si cand cineva a facut parte initial, iar altii au venit ulterior.

Imi amintesc ca impreuna am facut aceasta Coalitie".

Mai mult, liderul UDMR a tinut sa arate ca declaratiile presedintelui PD, Emil Boc, pivind initierea unui astfel de sistem electoral in Romania au fost facute in afara unor consultari in interiorul Coalitiei.

"Uneori se creeaza impresia ca noi, pin ideea sa trecem de la votul proportional la votul uninominal, de fapt, vrem sa trecem de la ceva invechit, spre ceva nou, revolutionar. Dimpotriva, votul uninominal nu a reusit sa rezolve o serie de probleme in tarile care au sistem parlamentar si de aceea ori s-a renuntat la votul uninominal, ori s-a combinat cu alte metode", a adaugat Marko.

El a tinut sa demonstreze presei ca adoptarea sistemului uninominal nu ar favoriza decat formatiunile mari, care se bucura de cea mai mare popularitate si ar duce la crearea unui Parlament monocolor.

"Nu este adevarat ca se voteaza in exclusivitate pe persoana. Se voteaza si pe partid. Si astfel se creeaza o reprezentare neproportionala in Parlament. Partidul cel mai mare este saltat, va obtine un procentaj foarte mare, iar partidele mai mici vor obtine un procentaj mult mai mic decat ponderea lor reala, sau, eventual, nici nu intra in Parlament.

Asa ar fi si in cazul maghiarilor", a aratat Marko Bela.

Subiectul votului uninominal a fost relansat, in urma cu cateva zile, de presedintele PD Emil Boc, care a anuntat ca va propune conducerii democrate promovarea a doua proiecte de lege privind introducerea votului uninominal si interzicerea migratiei politice.