Comisarul responsabil cu Intreprinderile si Industria, GUnter Verheugen, a anuntat lansarea, in aceasta toamna, a unei noi Strategii privind Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Obiectivul general al acestei strategii il constituie analiza aspectelor dificile intampinate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), in special in ceea ce priveste etapele de dezvoltare si crestere ale acestora si propunerea unor linii de actiune in acest sens.

"Obiectivele mele in acest sens includ cresterea accesului IMM-urilor la celelalte oportunitati oferite prin implementarea politicilor comunitare", a mentionat dl. Verheugen intr-un discurs prezentat in Paderbon, Germania, citat de Euractiv.ro.

Obiectivele specifice ale acestei strategii vor avea la baza sase domenii, dupa cum urmeaza: birocratia, standardizarea, acordarea contractelor publice, instrumentele financiare, spiritul antreprenorial, precum si dialogul intre institutiile UE si IMM-uri.

Acordarea contractelor publice IMM-urilor, in special celor care isi desfasoara activitatea pe plan international, este inca foarte scazuta. Ca urmare, mai putin de 5% din intreprinderile mestesugaresti sunt active pe plan international.

In vederea eliminarii acestei bariere in calea comertului, UE ar trebui sa faciliteze accesul IMM-urilor pe piata interna, iar statele membre ar trebui sa se asigure ca IMM-urile sunt reprezentate corect pe piata nationala si regionala.

Comisia a propus introducerea unui nou instrument financiar care sa stimuleze securizarea creditelor bancare prin vanzari catre investitorii straini.