A-l bate inteligent pe Basescu inseamna a-i dovedi eventuala impotenta. Ceea ce fac deocamdata adversarii sai e sa dovedeasca, indirect, celor pe care vor sa-i cistige, ca Basescu e chiar mai puternic decit in realitate.

Toata lumea pare sa fi cazut de acord ca, de cind e Basescu presedinte, ceva important se intimpla cu masinaria politica a Romaniei. Dar, pentru ca nu e clar ce anume se intimpla, senzatia care a ajuns sa faca atmosfera de zi cu zi a reactiilor noastre e, cel mai adesea, perplexitatea. Stim cine-i „vinovatul“, evident, Basescu, dar acest lucru nu ne prea ajuta la nimic. Ba, mai mult, ne-ncurca.

Simtim ca acolo-i cheia problemei, dar personajul e atit de alunecos, incit, de la frica de a nu-l scapa printre degete am dat in obsesie. Presa „comerciala“ a gasit, cum era de asteptat, solutia cel mai la indemina. A transformat „vietatea“ lui Basescu in divertisment.

„Basescu in concediu la un sprit“, in fapt un non-eveniment, a ajuns sa vinda la fel de bine precum fata de la pagina cinci sau crima de la ora cinci. E un simptom. La celalalt capat, al reactiilor serioase, perplexitatea e convertita in atacuri iesite din minti.

Deseori victime fara voie ale abordarii de tip „circ“, multi dintre comentatorii cu staif transforma inconsistenta non-stirilor pe care Basescu le furnizeaza pe banda rubricilor de scandal in catastrofism. Deliciul presei devine delict.

Sughitul lui Basescu e tradus de majoritatea incruntata a liderilor de opinie in delict constitutional si ajunge ipoteza de lucru in analiza institutionala a puterii. E celalalt simptom. Sa-i zicem simptomul Dinescu-Popescu. Sau Popescu-Dinescu. Fapt e ca totul pleaca de la un rateu neasumat.

De la incapacitatea incapatinata de a trata intimplarea de care vorbeam la inceput intr-o realitate care te obliga la o schimbare. La o schimbare de paradigma in intelegerea noii masinarii a puterii de dupa instalarea lui Basescu la Palatul Cotroceni. Inainte de a fi un scandal sau un „mascarici“, ba chiar in pofida acestor perceptii comode, Basescu e un politician nascut sa schimbe lucrurile.

Cind a luat in primire functia de sef al statului, era clar ca n-avea s-o lase asa cum o mostenise. Nu pentru ca a promis-o in campanie, lucru pe care l-au facut, de altfel, si ceilalti doi fosti presedinti, ci pentru ca asta e omul. Genul cu care te inhami la drum si tii pasul sau risti sa te trezesti azvirlit din mers.

Ca presedinte, Basescu a schimbat, deja, in mare masura, ecuatia institutionala a puterii din Romania. Pina la el, Presedintia functiona, mai degraba, ca o tribuna de orator. Basescu o tranforma, pe zi ce trece, in polul numarul unu al puterii. Discutia despre constitutionalitatea acestei miscari poate fi un frumos subiect de seminar, dar in lupta politica e o perfecta risipa de energie.

E o capcana in care s-a aruncat PSD. Cu o populatie avida de autoritate, a critica cu argumente inevitabil sofisticate, bazate pe articole din Constitutie, strategia lui Basescu de a da continut maxim celei mai reprezentative institutii a puterii e, cel putin, contraproductiv.

Dar cea mai importanta concluzie care se poate extrage din politica lui Basescu e ca ea a modificat nu doar raporturile de putere, ci si perceptia populatiei. Basescu a reusit, pina acum, sa exploateze la maximum asteptarile unei majoritati solide din electorat privind modul in care ar trebui condusa aceasta tara.

Presedintele e capul care gindeste la bunul mers al lucrurilor si institutia care are grija ca acest fapt sa devina realitate. Guvernul e doar un executant. Asa se vede puterea de la distanta care conteaza si va mai conta multa vreme in ochii celei mai mari parti a electoratului roman.

Lucru pe care ar fi trebuit sa-l aiba in vedere si Tariceanu atunci cind, ca premier, s-a pus de-a curmezisul presedintelui. Prim-ministru sau partid de opozitie, cu Basescu puterea se negociaza. Atacul frontal al PSD si opozitia din orgoliu a premierului n-au cum sa functioneze impotriva unei institutii de la care se asteapta cit mai multa putere si careia presedintele tocmai asta-i confera.

A-l bate inteligent pe Basescu inseamna a-i dovedi eventuala impotenta. Ceea ce fac, deocamdata, adversarii sai e sa dovedeasca, indirect, celor pe care vor sa-i cistige ca Basescu e chiar mai puternic decit in realitate. Adica, exact pe dos.