In urmatoarele saptamani, Mohammad Munaf, ghidul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak la sfarsitul lunii martie, ar putea fi extradat si confruntat cu Omar Hayssam.

Asa au declarat surse judiciare, care au adaugat ca, dupa extradare, acesta va fi acuzat, alaturi de Hayssam, de instigare la lipsire de libertate, stare de teroare, infractiuni prevazute in legea privind terorismul, si instigare la manifestari contra autoritatilor.

Totodata, in zilele care urmeaza procurorii Parchetului General ii vor audia pe Petre Mihai Bacanu, directorul ziarului „Romania libera”, si pe Dan Dumitru, fostul director al Departamentului Stiri de la Prima TV.

Hayssam acuza

Ieri, in jurul orei 10.00, Omar Hayssam a fost adus la Curtea de Apel Bucuresti de o armata de ofiteri mascati. Pentru prima data de la debutul anchetei, sirianul a cerut instantei ca procesul sa se judece cu usile deschise. „Nu sunt vinovat de nimic in legatura cu rapirea. Va rog verificati activitatea lui Munaf.

O sa vedeti ca stie multe lucruri si ca a mai fost implicat in actiuni de rapire”, a declarat acesta.

Ancheta se apropie de final

Procurorii au solicitat, ieri, instantei Curtii de Apel Bucuresti o ultima prelungire a mandatului de arestare a lui Omar Hayssam, invocand faptul ca, pana pe 25 septembrie, vor finaliza ancheta in cazul rapirii jurnalistilor romani.

La baza grabei procurorilor sta si un bilet care ar fi fost descoperit in celula lui Hayssam, prin care acesta ar fi cerut fratilor sai sa-l ajute sa scape de inchisoare. Despre aceste inscrisuri, avocatii sirianului spun ca sunt „o facatura si ca la Directia Cercetari Penale unde este detinut nu exista o copie a scrisorii”.

Mai mult, anchetatorii au cerut ca biletul sa fie supus unei expertize grafologice.

Magistratii mai sustin ca au obtinut noi probe in dosar, precum declaratia facuta de Munaf, la inceputul saptamanii, la Bagdad, conform careia Hayssam ar fi vrut sa organizeze de fapt rapirea senatorului PSD Vasile Ion.

La sfarsitul sedintei, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Hayssam cu inca 30 de zile.