Aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la UE in 2004 au intrat anul trecut in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca, numarul acestora depasind de 15 ori estimarile oficiale ale Ministerului de Interne.

Cei mai multi dintre solicitanti provin din Polonia (131.000), insa din punctul de vedere al numarului de cereri raportat la populatia tarii de origine, pe primul loc se situeaza Lituania, cu 34.000 de solicitari, reprezentand 0,8 la suta din totalul fortei de munca locale.

Majoritatea acestora sunt tineri intre 18 si 34 de ani si care apeleaza rareori la serviciile de asistenta sociala. Ii urmeaza cehii, ungurii, slovacii, estonienii si letonii.

Noii lucratori isi desfasoara activitatea in special in fabrici (41.000) si in bucatariile restaurantelor (12.000), ocupand posturi pentru care angajatorii britanici gasesc cu greu doritori.

Marea Britanie, Irlanda si Suedia sunt singurele state ale UE care si-au deschis piata muncii pentru cetatenii din noile state ale Uniunii, in timp ce celelalte 12 vechi state au optat pentru o perioada de restrictie de pana la sapte ani.

Un alt raport publicat de Departamentul pentru Munca si Pensii sugereaza ca influxul de est-europeni a avut un impact pozitiv asupra economiei, deoarece, in pofida temerilor privind siguranta locurilor de munca ocupate de britanici, sosirea lor a permis dezvoltarea anumitor sectoare, crearea de locuri de munca suplimentare si mentinerea nivelului salariilor.