"Afacerea Venezuela" se indreapta impotriva unuia dintre consilierii ministrului Justitiei, Flavius Criznic. De fapt, adevarata tinta este ministrul Justitiei, Monica Macovei, iar directia din care vine atacul este usor de ghicit. Fostul sef al Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Gheorghe Muscalu a fost revocat recent, la propunerea ministrului Justitiei.

Acelasi Muscalu a fost dat in vileag ca ar fi incercat sa musamalizeze dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", iar CSM a constatat ca a savarsit grave erori profesionale in instrumentarea acestui caz. De altfel, procurorul Criznic sugereaza ca la mijloc ar fi mana fostului sau sef de la DICOT.

"Consider suspect faptul ca declaratiile lui Dumitrescu Petre au aparut la doua zile dupa ce ministrul Justitiei a cerut Parchetului General sa analizeze modul in care s-au desfasurat cercetarile in cazul Cocaina pentru VIP-uri".

In doua ziare centrale au aparut asa-numitele marturii dintr-un suspect "autodenunt". La doi ani de la arestarea sa pentru trafic de droguri, Petre Dumitrescu il acuza pe Flavius Criznic, fost procuror la Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, ca in 2002 ar fi "scapat de sub control un trafic supravegheat de droguri".

Mai mult, cele doua ziare sustin, bazandu-se doar pe autodenuntul lui Dumitrescu, ca procurorii si politistii ar fi facut disparute sase kg de cocaina. Dumitrescu sustine in declaratia sa ca ar fi adus cele sase kg de cocaina din Venezuela, in cadrul unei operatiuni de trafic controlat de droguri.

Doar ca drogurile ar putea fi doar in capul lui Dumitrescu, folosit o perioada de politisti si procurori drept agent acoperit racolat din randul interlopilor. Dumitrescu este prezentat drept o victima a politistilor si procurorilor, care l-ar fi folosit si aruncat apoi in spatele gratiilor, acuzandu-l de trafic de droguri!

Apararea lui Criznic

In ce consta manipularea? In primul rand, Petre Dumitrescu n-a fost trimis in judecata pentru afacerea Venezulea, ci pentru un trafic de droguri "organizat" pe barba lui. Astfel, cercetarile procurorilor in cazul lui Dumitrescu au inceput la mai bine de o jumatate de an dupa ce incheiase orice legaturi oficiale cu procurorii.

Dumitrescu a fost trimis in judecata in decembrie 2003 pentru un trafic de 5000 de pastile de ecstasy din Ungaria, care urmau sa fie comercializate in Romania contra sumei de 3000 de euro. In ce priveste "colaborarea" cu politistii si procurorii in afacerea "Venezuela", "mandatul lui Petre Dumitrescu" a fost limitat la 60 de zile.

Iata explicatiile procurorului Flavius Criznic: "In anul 2002, urmare unei solicitari a Politiei Romane, am autorizat pentru o perioada de 60 de zile efectuarea, de catre trei politisti si colaboratorul acestora, Dumitrescu Petre, a unor activitati specifice combaterii traficului de droguri pe teritoriul Romaniei (...)

Intrucat era vorba si despre o livrare supravegheata internationala, seful Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul ICCJ a solicitat printr-o comisie rogatorie autoritatilor competente din strainatate acordul pentru activitatile care urmau sa fie desfasurate de Dumitrescu Petre pe teritoriul altor state.

Autoritatile din strainatate au considerat ca livrarea supravegheata nu poate avea loc in conditii optime, fapt pentru care s-a renuntat la aceasta activitate, iar Dumitrescu Petre s-a intors in Romania fara droguri (aspect ce rezulta din corespondenta cu autoritatile straine).

Consider suspect faptul ca declaratiile lui Dumitrescu Petre au aparut la doua zile dupa ce ministrul Justitiei a cerut Parchetului General sa analizeze modul in care s-au desfasurat cercetarile in cazul "Cocaina pentru VIP-uri".

Mai mult, declaratiile lui Dumitrescu Petre impotriva mea apar la peste doi ani de la desfasurarea activitatilor in cauza, iar in aceasta perioada Dumitrescu Petre a formulat plangeri exclusiv impotriva politistilor".

Moneda de schimb?

Asa-numitul autodenunt al lui Petre Dumitrescu n-a aparut nici el chiar din senin.

Citat de un cotidian central, procurorul Criznic povesteste ca, "la 23 februarie 2005, la numai doua zile dupa ce ministrul Justitiei Monica Macovei a solicitat cercetarea penala a procurorilor Muscalu si Gheorghisan pentru favorizarea infractorului in dosarul Tiriac junior, un inspector de la Parchetul General l-a vizitat pe Petre Dumitrescu la Jilava si l-a convins sa dea o declaratie

impotriva mea".

Intre timp, potrivit unor surse, Petre Dumitrescu ar fi iesit de la Jilava, ceea ce ar conduce la ideea ca declaratia anti-Criznic a fost moneda de schimb.

Flavius Criznic mai spune, in apararea sa, ca "ancheta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si autoritatile straine au infirmat toate declaratiile lui Dumitrescu Petre, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale, deoarece s-a stabilit ca mi-am indeplinit corespunzator atributiile de serviciu".

In concluzie, actualul consilier al ministrului Justitiei afirma ca "atacurile lansate in ultima perioada la adresa mea si cele care ar putea urma reprezinta o incercare de intimidare si o forma de razbunare a celor pe care i-am deranjat prin anchetele mele".

Amintirile lui Dumitrescu, demontate de IGP

Si Ministerul Administratiei si Internelor respinge varianta elucubranta a interlopului Petre Dumitrescu, preluata pe nemestecate de doua ziare.

In urma articolelor aparute in presa, care fac referire la presupusa disparitie a sase kg de cocaina, biroul de presa al IGP anunta ca, in urma verificarilor, a rezultat faptul ca "autoritatile straine care au cooperat in acest caz nu au furnizat autoritatilor romane date sau indicii din care sa rezulte ca domnul Dumitrescu Petre a preluat aceasta cantitate de droguri din Venezuela.

Nici una din autoritatile romane nu a confirmat intrarea in tara a cocainei ce facea obiectul acestei operatiuni. (...) Ofiterul de legatura francez a precizat, in urma controlului efectuat pe aeroportul Charles de Gaulle, ca nu a fost gasita nici o cantitate de droguri in urma sosirii avionului de la Caracas."