Alianta D.A. se pregateste de victorie. Se pare ca, in sfarsit, fortele politice ale coalitiei s-au mobilizat pentru inlocuirea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu la presedintia Camerelor parlamentului.

Sub sabia lui Damocles atarnata deasupra sa de Traian Basescu prin intermediul PD, partidul lui Dan Voiculescu da semne ca s-a hotarat sa joace intr-o singura echipa, cel putin un sezon. Va fi insa o victorie fara stralucire.

Alianta si partenerii sai de guvernare fac acum ceea ce ar fi trebuit sa faca, de fapt, cu opt luni in urma. Ca orice lucru nefacut la timp, impunerea reprezentantilor majoritatii la conducerea Camerelor si-a pierdut din actualitate si interes pentru cetateni, care ar trebui sa fie beneficiarii actului politic. Prea putini vad in inlaturarea domnilor Nastase si Vacaroiu o prioritate.

Mai degraba luptele politice care se duc acum in parlament vor fi percepute ca o banala batalie pentru putere. In politica, perceptia publica a unei actiuni este uneori mai importanta decat actiunea in sine, astfel incat Alianta ar putea plati victoria din parlament cu cateva procente in sondaje.

Realitatea stupida a politicii romanesti este ca atat politicienii, cat si cetatenii-beneficiari sunt de opt luni ostaticii calculelor unui partid care nu are nici o legitimitate democratica reala, fiind incapabil sa castige vreodata pe cont propriu suficiente voturi pentru a trece pragul de 5a.

Prin combinatii abile, el a reusit insa sa ocupe 30 de fotolii in parlament, care-i permit sa incline balanta puterii intr-o parte sau alta. Este vorba desigur de Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, solutia cu adevarat „imorala” care-l exaspereaza pe Traian Basescu.

In decembrie 2004, conservatorii - pe atunci umanisti - au votat cu zambetul pe buze alaturi de PSD la alegerea presedintilor Camerelor, dupa care s-au alaturat senini taberei adverse, de dragul de a fi la guvernare.

Astazi, ei se declara de acord sa-i inlature pe cei pe care i-au instalat, practic, in fruntea parlamentului, pentru ca Alianta a pus piciorul in prag si i-a amenintat ca-i exclude din coalitie. PC este dependent de putere, si daca o pierde, intra in sevraj.

Asa se face ca, din cauza conservatorilor, asistam astazi la aceasta batalie intarziata pentru readucerea situatiei la normal in forul legislativ al tarii - caci nu este nici pe departe firesc ca opozitia sa controleze parlamentul. Cand acest lucru se mai petrece in Statele Unite, contratimpul dintre executiv si legislativ genereaza serioase blocaje decizionale.

Aparatorii domnilor Vacaroiu si Nastase argumenteaza ca acestia nu au impiedicat cu nimic buna desfasurare a lucrarilor parlamentare. De aceea este si atat de greu de inteles pentru cetateni insistenta cu care Alianta urmareste debarcarea lor.

Faptul ca ei ocupa al doilea si, respectiv, al treilea loc in ierarhia functiilor in stat le confera insa o importanta mai mare decat se vede cu ochiul liber, daca ne gandim numai la expunerea mediatica de care beneficiaza si la contactele internationale la nivel inalt, pe care le pot folosi pentru a sabota actuala putere.

Din pacate, cu toata legitimitatea ei, actuala batalie contra cuplului Nastase-Vacaroiu este paguboasa. Ea consuma energiile politice si timpul parlamentar intr-un moment cand fortele politice ar fi trebuit sa se concentreze pe calendarul integrarii.

Din cele 64 de legi cerute de Comisia de la Bruxelles, doar opt au fost adoptate si un numar incert de proiecte zace prin sertarele comisiilor parlamentare. Vom avea oare un parlament mai eficient daca va fi condus de un reprezentant al Aliantei? Nu stim; putem doar spera.

Stim in schimb ca suntem in urma cu indeplinirea programului de masuri necesare aderarii si ca nu avem o politica economica coerenta. Nu sunt deocamdata semne ca guvernantii ar fi in stare sa recupereze acest handicap. Puterea a intrat intr-un contratimp periculos si cu exigentele europene si cu asteptarile populatiei.

In mod paradoxal, nici macar nu este in intregime vina ei - este doar pretul platit pentru rezultatul neconcludent al alegerilor din noiembrie

anul trecut, care au dat unui partid de buzunar o importanta disproportionata fata de valoarea lui reala.