Cum va arata industria de aparare a Romaniei, cate dintre societatile de profil de pana acum vor mai avea de lucru in anii urmatori si cati salariati vor fi afectati de schimbare vom afla luna viitoare sau cel mai tarziu la mijlocul lunii octombrie, cand va fi finalizata strategia de restructurare si privatizare a industriei de profil.

Dupa o vizita maraton la uzinele brasovene din industria de aparare, ministrul Codrut Seres a anuntat ca Ministerul Economiei (MEC) intentioneaza sa finalizeze pana la 7 septembrie un proiect de strategie care sa transforme acest sector dintr-un mamut supradimensionat, intr-o structura supla, concentrata in jurul unui "nucleu de baza".

Spre deosebire de incercarile precedente de restructurare a acestui sector, ministrul Economiei vrea ca viitoarea strategie sa fie perfect integrata in planurile de viitor ale capacitatii de aparare a Romaniei.

"De 15 ani, industria de aparare sta cu mana intinsa la Ministerul Apararii Nationale. O industrie supradimensionata si nerestructurata, in care managementul incearca sa obtina o serie de beneficii in conditiile in care bugetul apararii a cunoscut an de an diminuari corespunzatoare in ceea ce inseamna productia interna de aparare", ne-a spus ieri ministrul Codrut Seres.

Industria de aparare numara 20 de societati (din care 16 sunt filiale ale Romarm) in care lucreaza circa 18.000 de salariati.

Seful MEC s-a aratat profund nemultumit de faptul ca multe dintre societatile care activeaza in industria de aparare cheltuiesc multi bani pentru intretinerea unor active care nu au nici o legatura cu obiectul principal de activitate-productia de materiale sau componente pentru industria militara.

"Uzina Tohan, de exemplu, are 360 de active din care foloseste doar trei. Aceeasi situatie am constatat-o si la Cugir sau Carfil. Nu este normal ca activitatea acestor societati sa fie afectata de costuri generate de popicarii, crese, cantine, stadioane sau hale neutilizate", a explicat Codrut Seres.

Ministrul Economiei ne-a spus ca a cerut evaluarea unor asemenea active in vederea valorificarii lor, fie prin transfer la autoritatile locale, fie prin vanzare.

In opinia lui Seres, aceasta ar fi solutia prin care societatile din sector si-ar putea rezolva o parte din dificultatile financiare cu care se confrunta.

Strategia pe care vrea sa o promoveze Ministerul Economiei urmareste in primul rand o dimensionare corecta a industriei de aparare si stabilirea exacta a unitatilor sau activitatilor care au "piata" si, implicit, viitor. Acestea vor constitui asa numitul nucleu de baza al industriei de aparare.

Societatile care produc explozibil sau munitie pentru infanterie, cum sunt Cugir, UPS Fagaras sau Pirochim Victoria vor fi incluse in acest nucleu de baza. Aceasta nu le exclude nicidecum de pe lista interesului pentru investitorii straini, ci dimpotriva.

De altfel, pentru Pirochim Victoria si-a exprimat deja interesul o companie spaniola, Uniona Explosiva de Spania, ne-a spus Constantin Oprea, consilier pe probleme de aparare al ministrului Economiei.

"Vom crea cu firma spaniola o societate mixta care va produce explozibil pentru constructii civile. Pentru Uzina de Produse Speciale Fagaras si-a exprimat interesul o firma americana care produce TNT", a adaugat Constantin Oprea.

Privatizarea va fi o alta componenta a strategiei promise de Ministerul Economiei. De aceasta data, insa, pentru societatile care nu au suficiente comenzi militare de-a lungul anului nu se vor mai cauta investitori de profil, ci firme care lucreaza pentru sectorul civil.

Carfil sau Metrom sunt doua dintre societatile pentru care se vor cauta "investitori civili".

"La cele doua societati, doar 10% din venituri se obtin de pe urma comenzilor militare", a explicat ministrul Economiei.

Codrut Seres admite ca redimensionarea activitatii va crea o problema sociala dar spune ca nu poate avansa cifre decat dupa ce se va decide care dintre societati merg mai departe si care nu.

Seres demite la Romarm

Dupa ce a vizitat uzinele brasovene,ministrul Economiei, Codrut Seres a criticat conducerea Companiei Nationale Romarm pentru lipsa de preocupare si implicare in rezolvarea problemelor.

"Situatia este extrem de proasta. Am remarcat acelasi haos pe care il cunosteam, perpetuat sub noua conducere Romarm. Cred ca n-ar fi nici o diferenta daca Romarm nu ar exista pentru aceste societati.

Din acest punct de vedere, este o nota extrem de proasta pentru Romarm si pentru cei care o conduc. Faptul ca reprezentantii Romarm sau administratorii speciali nu au fost prezenti la aceste intalniri, spune tot", a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Brasov, ministrul Codrut Seres.

Potrivit Mediafax, Seres a mai anuntat ca a luat decizia de a demite administratorii speciali numiti de Romarm la trei dintre societatile brasovene: Carfil, Toptherm si UM Tohan. Ministrul Economiei a adaugat ca nu va scapa din vedere nici evaluarea conducerii Romarm.