Politistii bucuresteni ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au incheiat, in ultimele sapte zile, 60 de dosare penale si au confiscat marfa in valoare de 215.000 de lei noi, dupa ce au luat la verificat peste 100 de firme care isi invart afacerile in complexele comerciale "IDM", "Herastrau", "Europa" si "Dragonul Rosu".

In acelasi timp, 160 de persoane au fost amendate contraventional, suma totala a sanctiunilor depasind 88.000 de lei.

Potrivit politistilor, raziile au avut ca obiect tragerea la raspundere a comerciantilor care vand produse contrafacute, ce poarta siglele unor firme consacrate.

De exemplu, Jiancaidi G., in varsta de 32 ani, si Marinela L., de 31 de ani, s-au ales cu dosare penale dupa ce au fost prinsi cu tarabele pline de pantofi si imbracaminte sport contrafacuta, importata din China.

Nici negustorii de parfumuri facute pe vapor, dar prezentate cu etichetele unor marci celebre nu au scapat controlului. In acest sens, Eliodor P.D. a ramas fara marfa in valoare de 200.000 de lei noi, dar a primit in schimb un dosar penal care il va aduce in fata procurorilor.

A fost prins si cetateanul arab Mehmet T, de 36 ani, din judetul Ilfov, care incerca sa vanda peste 500 de tricouri de proasta calitate, despre care sustinea in fata clientilor ca ar fi "de firma", dar pentru care nu avea nici macar actele de provenienta a marfii. Textilele, in valoare de 7.950 lei, au fost indesate in saci si incarcate in duba politiei.

Nenorocirea a lovit-o si pe chinezoaica Mei W.L., vecina de stand a arabului Mehmet, care, la fel ca si acesta, vindea haine fara a poseda nici un act care sa indice provenienta si calitatea marfii.

Autoritatile i-au luat femeii toti banii incasati in ziua respectiva - 26 august - adica nu mai putin de 13.700 de lei. Chinezoaica este cercetata penal pentru evaziune fiscala.