Dinu Patriciu sustine ca Hayssam i-a fost recomandat de un om de afaceri care a spus ca vine din partea sefului Serviciului de Informatii Externe

Omul de afaceri Dinu Patriciu a reactionat la articolul publicat ieri in „Evenimentul zilei" despre legaturile cu Omar Hayssam. In cadrul unei conferinte de presa a afirmat ca este victima unei hartuieli politice.

Dinu Patriciu a povestit cum o delegatie a Rompetrol s-a deplasat in Sudan in anul 2001, la propunerea ambasadorului din acea perioada a acestui stat la Bucuresti, pentru a studia eventuale oportunitati de investitii pentru compania romaneasca.

Demnitarul i-a recomandat o companie din Sudan, SMT, sugerand ca o poate contacta prin intermediul firmei Lufar Ltd din Emiratele Arabe Unite, care are si un birou la Brasov, condus de omul de afaceri Vasile Kraila.

„Vasile Kraila mi-a spus ca vine din partea domnului Fulga"

Vasile Kraila a insistat ca Patriciu sa se intalneasca cu Omar Hayssam, care ar fi avut numeroase contacte si relatii in Sudan. „Vasile Kraila mi-a spus extrem de conspirativ ca vine din partea domnului Fulga.

Pentru mine asta nu-i o recomandare", a declarat seful Rompetrol. Dinu Patriciu sustine ca nu a verificat daca Kraila venea intr-adevar din partea lui Gheorghe Fulga, seful SIE.

„Am transmis o scrisoare societatii sudaneze SMT prin care precizam ca nu avem nici un fel de reprezentant in Sudan si nici un fel de companie angajata in aceasta tara", a adaugat el, precizand ca nu avea incredere in Hayssam.

„Nu e un om cu care trebuie sa stai de vorba, nu e un om cu care trebuie sa faci afaceri. Aflasem tot felul de nazdravanii".

Presedintele Rompetrol sustine ca a fost surprins sa-l gaseasca pe Hayssam in Sudan, la Khartoum, alaturi de reprezentantul Lufar, precum si la intalnirile cu presedintele firmei SMT si cu ministrul energiei din Sudan.

„In ultima zi a delegatiei, am avut o discutie extrem de neplacuta cu reprezentantul firmei Lufar si cu Omar Hayssam, aratandu-le ca nu intentionez nici un fel de colaborare cu ei, nici in Sudan si nici in alta parte a lumii arabe", a mai spus Dinu Patriciu, mentionand ca Hayssam ar dorit un comision, dar nu a fost luat in serios.

Contactat telefonic de reporterul EVZ, Vasile Kraila a declarat: „In calitate de vicepresedinte al Ligii romano-arabe, care avea un caracter economic, l-am cunoscut pe domnul Omar Hayssam, care era presedintele acestei organizatii.

Nu am insa cunostinta despre relatiile domnului Patriciu cu domnul Hayssam si cu atat mai putin despre afacerile cu petrol din Sudan. Nu am avut nici o relatie de afaceri cu

cei doi".