Morile de vint au o origine foarte veche. Primele instalatii eoliene rudimentare au fost construite in Persia, in secolul al VII-lea.

Primele mori erau folosite pentru irigarea terenurilor cultivate si pentru morarit. Acestea au cunoscut o dezvoltare intensa in Europa in cursul secolului al XIV-lea, cu precadere in Olanda. Pe linga morarit si irigarea suprafetelor agricole, acestea erau folosite si in alte scopuri, precum pomparea apelor din mare, fabricarea cherestelei sau fabricarea hirtiei si a uleiului.

25.000 megawati pentru Europa

La ora actuala, majoritatea instalatiilor eoliene sint dotate cu doua sau trei elice dispuse pe axa orizontala. Capacitatea de productie a energiei eoliene in Europa, care este cea mai mare piata in domeniu, atinge la ora actuala aproape 25.000 de megawati, din care Germania dispune de 12.000, Spania de peste 5.000 si Danemarca de aproape 3.000.

Pe continentul european se gasesc aproximativ 20 de mari centre eoliene cu venituri anuale de 100 de milioane de dolari. In Danemarca, industria eoliana genereaza venituri superioare industriei piscicole si chiar agriculturii.

Energia eoliana pe care o produce la ora actuala Europa poate raspunde nevoilor industriale, comerciale si rezidentiale in materie de electricitate ale unui oras cu o populatie de aproximativ 16 milioane de locuitori.