Povestea restaurarii pare sa fie ea insasi fara sfarsit. Dupa ce a fost demontata, Coloana a fost subiectul unui scandal intins pe mai multi ani, privind solutiile tehnice care erau necesare. Restaurarea Coloanei fara sfarsit a costat 1,5 milioane de dolari, fiind realizata cu fonduri de la Banca Mondiala.

Bonnie Burham, presedintele Fondului Mondial al Monumentelor a declarat la Tg. Jiu ca organizatia pe care o conduce va suporta, printr-o sponsorizare, costul operatiunilor de remediere a deficientelor aparute dupa restaurarea Coloanei fara sfarsit.

Nu la mult timp dupa finalizarea restaurarii operei, adica dupa decembrie 2000, pe monument au aparut o serie de pete negricioase, acestea inmultindu-se pana la aceasta data considerabil.

Coloana fara sfarsit va fi din nou reparata, dar fara a mai fi demontata de pe axul de sustinere, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Primariei Targu Jiu, Constantin Cretan. Cretan a afirmat ca opera lui Brancusi va fi supusa unui nou proces de cosmetizare.

Pe Coloana va fi aplicat un nou strat de lac, dupa ce se vor indeparta petele respective. Fondul Mondial al Monumentelor va suporta, printr-o sponsorizare, costul operatiunilor, metalizarea si lacuirea Coloanei fiind programate pentru primavara anului viitor. Lacuirea initiala a fost garantata un an de zile.

Ministerul Culturii a fost sesizat despre "schimbarea culorii modulelor" la inceputul anului 2003. In noiembrie 2002 o comisie din minister verificase procesul de restaurare, incheindu-se atunci procesul verbal de receptie finala a lucrarii. Impreuna cu procesul verbal a fost intocmita si o lista cu observatii.

Virgil Nitulescu, secretar de stat pe probleme de patrimoniu in Ministerul Culturii si Cultelor, a vazut la randul sau petele. „La coloana sunt pete pe modulul de jos. Au aparut in zona in care s-a facut orificiul pentru analiza. Am discutat cu cei de la Banca Mondiala. O relacuire este posibila.

Sunt specialisti care sustin ca este chiar obligatorie la cativa ani. Dar chiar si aceasta relacuire, care nu este o restaurare propriu-zisa, trebuie acceptata de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, care va analiza situatia.

Petele existente sunt cele pe care le-am putut vedea, care erau in raza mea vizuala in partea de jos a coloanei. Este posibil sa fie si pe modulele superioare, insa nu este ceva foarte grav, caci nu sunt mari. Ele se pot rezolva prin relacuirea coloanei", ne-a declarat Mitulescu.

Restaurarea Coloanei fara sfarsit a costat 1,5 milioane de dolari, fiind realizata cu fonduri de la Banca Mondiala. Ideea restaurarii i-a apartinut initial lui Radu Varia, care, in 1991, prin Fundatiile Internationale Constantin Brancusi, incheie un acord cu guvernul condus de Ion Iliescu privind restaurarea ansamblului de la Tg. Jiu.

In 1998, cand Banca Mondiala a decis acordarea fondurilor necesare, proiectul propus de Radu Varia a cazut. Restaurarea a fost facuta de Turbomecanica, iar la circa un an de la inaugurare Coloana fara sfarsit a fost relacuita de firma Grandstone Bumbesti Jiu, in urma operatiunii de curatare pe monument aparand mai multe pete.

De la inceputul lucrarilor, proces ce s-a intins pe durata a patru ani, restaurarea operei brancusiene a fost insotita numai de scandaluri.

Acestea au fost legate fie de o asa-zisa inlocuire a modulelor originale, fie de decuparea unei portiuni dintr-un modul, fie de construirea unei opere similare de fostul prefect al judetului Hunedoara, Aurelian Serafinceanu.

De asemenea, amenajarea peisagistica a parcului unde sunt amplasate sculpturile a fost si ea obiectul unui scandal – pavimentul se transforma in noroi si afecta lucrarile - scandal care nu s-a incheiat nici acum.

Isabela MANTA, Gheorghita Aurelian Ion