Chiar daca a fost acceptat in unanimitate de statele membre UE, compromisul privind deschiderea procesului de integrare a Turciei in blocul comunitar, mai ales modul in care s-a ajuns la el, provoaca deja nemultumire printre diplomatii europeni.

Rolul SUA, care au facut un lobby sustinut in favoarea deschiderii usilor UE pentru Turcia si s-au implicat si in negocieri, pare sa fi revigorat, in special in anumite state ale Europei, sentimentul unei dominatii americane asupra politicii UE, dovedind din nou ca relatia transatlantica este departe de a fi refacuta.

„Axa SUA-Turcia-Marea Britanie"

Potrivit „Financial Times", imediat dupa gasirea compromisului, multi dintre diplomatii europeni si-au manifestat, exclusiv neoficial, nemultumirea fata de ceea ce au numit o „axa Londra-Ankara-Washington".

„Britanicii (care detin presedintia UE si au mediat negocierile - n.r.) s-au consultat cu turcii si cu americanii, inainte de a se consulta cu noi", arata, nemultumit, unul dintre participantii la tratative, identificat de FT doar ca „oficial dintr-un stat mare al UE".

Mai mult, compromisul intre europeni pare sa fi fost atins dupa o serie de conversatii telefonice intre secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, premierul britanic, Tony Blair, si cel turc, Recep Tayyip Erdogan.

In tot acest timp, scrie FT, multi din cei 25 de ministri de externe aflati la Luxemburg au fost nevoiti sa se multumeasca numai cu o imagine vaga a tratativelor duse in triunghiul Ankara-Londra-Washington si sa accepte compromisul prezentat de britanici.

Multi analisti au speculat chiar ca Austria, care a incercat pana in ultimul moment sa blocheze o aderare garantata a Turciei, a acceptat in final compromisul in schimbul acordului pentru deschiderea negocierilor si cu Croatia. La nivel oficial, Viena a negat ca ar fi conditionat dosarul turc de cel croat.