Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, este pus intr-o postura jenanta de catre postul britanic BBC, care face dezvaluiri inedite.

In fragmentele publicate in avans dintr-un documentar ce va fi difuzat in trei episoade luna aceasta reiese ca liderul de la Casa Alba a afirmat, la un moment dat, ca a decis sa atace Afganistanul si sa invadeze Irakul. din ordinul lui Dumnezeu.

Aceasta informatie, mai mult decat surprinzatoare, speculata imediat de agentiile de presa, apare ca o dezvaluire secundara intr-un documentar pregatit de BBC, care surprinde aspecte inedite din spatele usilor inchise din timpul negocierilor, esuate, pentru pace in Orientul Mijlociu.

Toate bune pana la intalnirea din iunie 2003 pe care Bush a avut-o in Egipt, la Sharm el Sheikh, cu Mahmud Abbas, in prezent presedintele Autoritatii Palestiniene, si cu Nabil Shaath, negociatorul-sef palestinian, in prezent ministru de externe.

Acesta din urma isi aminteste cum Bush "a spus tuturor": "Dumnezeu mi-a dat o misiune. Mi-a spus: George, du-te si invinge-i pe teroristii din Afganistan. Si asa am facut. Apoi Dumnezeu mi-a spus: George, du-te si pune capat tiraniei in Irak. Si asa am facut. Si din nou aud cuvintele lui Dumnezeu: Du-te si ofera-le palestinienilor un stat si israelienilor securitatea. Si asta am de gand sa fac, Dumnezeu mi-e martor."

In afara de acest discurs mesianic, redat intr-o exprimare caracteristica stilului biblic, Mahmud Abbas isi aminteste si el cum presedintele american i-a spus: "Am o obligatie morala si religioasa. Asadar, voi crea un stat palestinian".

Avand in vedere trimiterile pe care le face o astfel de dezvaluire intr-o ata-re expunere, Casa Alba s-a grabit sa dezminta afirmatiile atribuite lui Bush. Purtatorul de cuvant Scott McClellan sustine ca presedintele nu a facut nicio-data astfel de comentarii. Prin urmare, fie mint liderii palestinieni, fie BBC exagereaza.

Un lucru e limpede. Atat timp cat nu faci parte din cler si nu ai in vedere probleme bisericesti, nu e bine sa vorbesti direct cu Dumnezeu.