La o saptamana dupa ce presedintele Traian Basescu a acuzat PSD ca intervine ,la Bruxelles" pentru a bloca integrarea Romaniei in UE, deputatul PD Roberta Anastase a prezentat doua scrisori ale presedintelui executiv PSD, Adrian Nastase, adresate vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini.

Scrisorile i-au fost transmise lui Frattini in mai si respectiv iunie si se refera la modificarile pe care Guvernul intentiona sa le aduca legilor de organizare a justitiei.

,Va rog sa-mi permiteti sa supun atentiei dumneavoastra situatia extrem de dificila cu care se confrunta justitia romana in acest moment, datorita presiunilor brutale ale Executivului in scopul modificarii legislatiei si eliminarii unor garantii fundamentale ale independentei sistemului judiciar", ii scria Nastase lui Frattini.

Totusi, se pare ca aceste plangeri adresate vicepresedintelui Comisiei Europene nu l-au convins pe acesta, pentru ca, la inceputul lui octombrie, el a vorbit despre ,satisfactia deplina" in legatura cu reformele din justitie din ultimele luni.

La sfarsitul lui 2004 eram mai degraba pesimisti in privinta capacitatii Romaniei de a accelera reforma sistemului juridic. Azi pot sa va impartasesc satisfactia noastra deplina pentru ceea ce a realizat Romania in ultimele noua luni", a declarat Frattini, care este si comisar european pentru justitie.

Roberta Anastase a aratat insa ca demersurile PSD au avut si ecou, mai multi lideri socialisti europeni protestand fata de intentia puterii de a-i schimba pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la conducerea celor doua Camere ale Parlamentului.

Printre cei care si-au exprimat ,ingrijorarea" in legatura cu aceasta intentie au fost presedintele Partidului Socialist European, Poul Rassmussen, si presedintele grupului socialist din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Lluis Maria de Puig.

PSD trebuie sa inceteze cu aceasta campanie impotriva intereselor tarii noastre, campanie care vizeaza gasirea unui sprijin in exterior pentru ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sa ramana in functii", a afirmat Roberta Anastase, care face parte si din delegatia de observatori romani in Parlamentul European (PE).

Roberta Anastase a apreciat ca este ,incalificabil si jignitor" sa se mai tolereze la nesfarsit jocul dublu al social-democratilor, in conditiile in care, ,pe de o parte, in Romania spun ca sunt saraci si cinstiti si ca apara interesele tarii, iar, pe de alta parte, in exterior vorbesc despre faptul ca in tara nu exista democratie, ca institutiile statului nu functioneaza, iar integrarea nu poate fi facuta acum".

PSD sustine ca nu a ascuns nimic

PSD susTine ca intreaga corespondenta cu socialistii europeni a cuprins doar ,simple informari asupra situatiei din tara, fapte care pot fi desprinse si din mass-media". ,PSD nu a ascuns nimic din corespondenta cu Partidul Socialistilor Europeni si Internationala Socialista.

Scrisorile au fost facute publice inca de la inceput si se inscriu in nota fireasca a relatiilor dintre doua partide aflate in aceeasi familie europeana", se arata intr-un comunicat al PSD. Principalul partid de opozitie apreciaza ca ,PD, din postura de subaltern al lui Traian Basescu, este disperat ca nu a reusit sa-si puna in aplicare planul de epurare a opozitiei".