La Universitatea Constantin Brancoveanu din Pitesti, Ion Iliescu si Petre Roman au vorbit, ieri, despre problemele din trecut si au criticat actuala putere, dar si Partidul Social Democrat.

Ion Iliescu a deplans saracia, disparitia unor mecanisme de solidaritate sociala si a spus ca "Romania iese din tranzitie, inechitabila, iar inechitatea duce la resentimente".

In timpul a mai bine de doua ore de discutii, presedintele Iliescu a criticat cota unica de impozitare, accentuarea polarizarii sociale, cresterea saraciei si a caracterizat gandirea economica a actualei guvernari ca o "filozofie antisociala".

"In timp ce Occidentul intra in era renasterii, noi aici eram sub ocupatie straina", a mai zis fostul sef de stat. El a recunoscut incapacitatea momentana a stangii de a comunica cu anumite segmente sociale, cum ar fi tinerii sau functionarii publici, precum si cu societatea civila, in general.

El a recunoscut ca si PSD-ul are o problema de comunicare cu societatea civila. Petre Roman, presedintele FD, a spus ca "in Romania s-a cazut in discursul de dreapta, in mod stupid".

Roman a mai spus ca aceste dezbateri "nu sunt impotriva ceva, ci pentru ceva" si a criticat faptul ca partidele de dreapta nu au votat liberalizarea preturilor in 1991, adaugand ca, daca s-a liberalizat ceva, atunci "s-a liberalizat cinismul".

Roman a cerut, de exemplu, infiintarea unui fond de pensii din patrimoniul de stat, spunand ca patrimoniul de stat este si al pensionarilor. Dupa dezbateri, in holul de la intrare a fost organizata o sedinta de autografe. Un grup de 20-30 de oameni se bulucea langa masa unde Ion Iliescu semna, zambind, autografe, fiind flancat de doi membri ai SPP.