Primele doua zile de ninsoare au creat peisaje mirifice, dar si multe probleme autoritatilor din Suceava, Prahova, Brasov, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Neamt. Drumuri blocate, trasee turistice interzise, utilaje de deszapezire scoase la patrulat. Am intrat in zodia iernii.

„Ne asteptam la dublarea numarului de tamponari"

Prima ninsoare a adus si primele probleme pe Valea Prahovei, in noaptea de duminica spre luni. Pentru ca nu au reusit sa urce drumul spre Predeal, fiind de fabricatie mai veche, doua camioane au ramas blocate pe DN 1, asa ca politistii brasoveni au oprit circulatia o ora si jumatate, dupa miezul noptii, pana la interventia utilajelor de deszapezire.

„Ne asteptam la dublarea numarului de tamponari din cauza carosabilului umed. De aceea, ii sfatuim pe conducatorii auto sa isi monteze anvelopele de iarna", a spus inspector principal Cornel Zaharia, de la Politia Rutiera Brasov.

Si in Poiana Brasov, pentru a se evita accidentele, a fost deja imprastiata sare pe carosabil, iar 30 de masini ale firmelor de deszapezire sunt pregatite sa intervina in cazul in care va ninge mai mult.

Dop de TIR-uri

Drumul national 17A, care leaga localitatile Campulung Moldovenesc si Sucevita, a fost ieri o piatra de incercare pentru soferi, in special pentru cei de pe masinile de tonaj mare. In cei cinci centimetri de zapada de pe carosabil, 10-15 TIR-uri au ramas blocate ore in sir pana la sosirea utilajelor de deszapezire. Ninsoarea a cazut si in zona Vatra Dornei.

Sefa Sectiei de Drumuri Nationale din Campulung Moldovenesc, Liliana Dranca, a precizat ca, pentru a evita alte evenimente similare, s-a luat hotararea ca toate drumurile nationale din zona de munte sa fie patrulate in permanenta de utilaje de deszapezire. In Muntii Calimani si Rarau a cazut deja prima zapada, stratul fiind de doi- trei centimetri.

Minus 7 grade C in Ceahlau

In judetul Bistrita-Nasaud, inca de luni dimineata, zapada e stapana pe Pasul Tihuta. „S-au aruncat pana la aceasta ora peste 25 de tone de sare si nisip, circulatia defasurandu-se fara probleme deosebite, drumul fiind umed.

Pentru a nu fi probleme, in aceasta noapte mai multe echipaje de la Drumuri Nationale vor patrula in zona", ne-a precizat directorul Sectiei judetene de Drumuri Nationale, Alexandru Slavita.

Si in Masivul Ceahlau a cazut prima ninsoare si s-a lasat gerul. Meteorologii de la statia meteo de pe Muntele Ceahlau, spun ca pe Varful Toaca (1907 m) se inregistrau ieri-dimineata -7 grade Celsius si ca rafalele de vant au atins peste 50 de kilometri pe ora.

Zapada de o jumatate de metru la Balea

Transfagarasanul a fost inchis ieri, iar traseele montane din apropiere, spre cabanele din Fagaras, au ramas izolate din cauza ninsorilor cazute in noaptea de duminica spre luni.

Prefectul judetului Sibiu, Ion Ariton, spune ca se lucreaza intens la deblocarea cailor de acces. Drumul spre motelurile Cabana Balea Lac si Vila Paltinu este blocat.Ieri-dimineata zapada avea grosimea de peste jumatate de metru, la Balea.