Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a facut o propunere cinica tuturor solicitantilor de azil, invitandu-i sa locuiasca in regiunea parasita din preajma Cernobalului, instituita dupa dezastrul nuclear din 1986, relateaza publicatia germana „Der Spiegel".

Peste 200.000 de refugiati din diverse tari asiatice ar putea fi mutati, in curand, din orase ca Minsk, Brest sau Grodno in regiuni in care nici cel mai sarac dintre cetatenii acestei tari nu ar vrea sa locuiasca.

Lukasenko doreste sa trimita aproximativ 22.000 de imigranti in regiunea Gomel. Acestia se vor putea stabili in casele abandonate de fostii localnici si vor primi, automat, statutul de azilanti, capatand, astfel, drepturi similare cu cele ale cetatenilor belarusi.

Gomel este o localitate situata la aproximativ 130 de kilometri nord de Cernobal, fiind una dintre zonele cel mai puternic afectate de radiatiile emise dupa explozia din 1986. Lukasenko are in vedere transformarea zonei contaminate intr-o regiune prospera din punct de vedere economic.

Oamenii de stiinta sunt socati de ideea presedintelui belarus.

„Din punct de vedere medical, aceasta politica este nesanatoasa", a declarat Sebastian Pflugbeil, presedintele Societatii Germane pentru Protectie impotriva Radiatiilor, precizand ca, in regiunea Gomel, copiii sunt de 55 de ori mai expusi posibilitatii de imbolnavire de cancer tiroidian, iar in cazul adultilor riscul este de cinci sau sase ori mai mare.

Belarusul este una dintre tarile cel mai puternic afectate de dezastrul produs la Cernobal, dupa ce vantul a adus aproximativ 70a din emisiile radioactive. „Oamenii se muta acolo deoarece astfel sunt lasati in pace", comenteaza Pflugbeil, adaugand ca „un alt motiv este ca au posibilitatea de a-si alege cea mai frumoasa dintre casele ramase neocupate".

Blocati in „triunghiul negru"

Initial, presedintele Lukasenko a dorit sa trimita familiile de refugiati direct in Uniunea Europeana, considerand ca afganii, pakistanezii si vietnamezii nu sunt decat niste „criminali cu arme nucleare". El credea ca aceasta ar putea fi o razbunare impotriva Occidentului, care refuza sa stabileasca legaturi politice cu regimul pe care il conduce.

Potrivit serviciului german de informatii, aproximativ doua milioane de imigranti a caror situatie juridica este ilegala sunt blocati in „triunghiul negru", zona cuprinsa intre Moscova, Kiev si Minsk. UE a investit in 2003 aproximativ 400 de milioane de euro pentru a spori securitatea granitelor externe.

Belarusul este foarte important pentru planurile europene, deoarece in aceasta tara sosesc anual 40.000 de persoane care incearca sa ajunga in Occident, iar frontiera sa comuna cu Uniunea are cea mai mare lungime, respectiv 1.128 km.