Partidul Comunist Roman si Partidul Muncitoresc Roman au beneficiat de pe urma programului "Petrol contra hrana", se arata in Raportul Comisiei Volcker. Este vorba despre donatii (beneficii care nu sunt cuprinse in nici un contract) reprezentand 1,2 milioane barili de petrol pentru PCR si 1 milion de barili pentru PMR.

PCR a obtinut contractul prin firma SOMO, compania petroliera de stat irakiana, din documentele careia provin datele comisiei ONU. PMR a primit beneficii necontractuale prin intermediul unei companii numite "FZC" din Emiratele Arabe Unite, precum si prin intermediul firmei NATIONAL OIL WELL MAINTENANCE din Qatar, dar si in mod direct din Irak.

Tot in cadrul unor actiuni de donatii, in Raport apare ca beneficiara a unei cantitati de 2 milioane de barili o persoana fizica din Brazilia, iar ca intermediar, o companie de shipping din... Romania. O alta informatie foarte interesanta: un alt beneficiar al programului, Partidul Prosperitatii din Ungaria. Afacerea s-a derulat prin... ROMPETROL Romania.

Formatiunea maghiara a primit de la regimul Saddam 1,2 milioane de barili de petrol.

- In 2001, cinci parlamentari - de la PRM si PSD - au vizitat Irakul si s-au intalnit cu premierul de atunci, Tarik Aziz. Motivul declarat a fost o tona de medicamente care trebuia sa ajunga la irakieni, in cadrul programului "Petrol contra hrana". Vizita i-a fost pastorita de Ion Cristian Nicolae, secretarul general al Partidului Muncitoresc Roman (PMR).

Ion Cristian Nicolae, unchiul lui Marian Vanghelie, a facut o acerba propaganda lui Saddam in Romania

- SRI face public ca PMR a primit o donatie de cateva milioane de dolari in afacerea "Petrol contra hrana", inca din toamna 2003. Tot SRI confirma ca firme romanesti s-au implicat, ilegal, in afacere

- Parchetul General ar fi deschis un dosar in acest sens

- Curios, Mihai-Razvan Ungureanu afirma ca raportul Volcker nu dovedeste o implicare a unor firme romanesti in aceasta afacere de anvergura.

Conducerea companiei Rompetrol a dezmintit ieri, intr-o conferinta de presa, faptul ca ar fi platit suprataxe guvernului irakian pentru a importa titei din Irak in cadrul programului "Petrol contra Hrana" initiat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in anul 1996.

Aceasta sustine ca dupa recenta aparitie a raportului Comisiei Voelker despre "Petrol contra Hrana", "suprataxele inventate", de aproximativ 730 de mii de dolari, au reprezentat doar cheltuieli suplimentare pentru derularea contractului de livrare de titei, incheiat la inceputul anului 2001, intre SOMO-Iraqi State Oil Marketing Organisation si Rompetrol.

De asemenea, compania contesta si faptul ca ar fi achizitionat 4 milioane de barili de titei, potrivit aceluiasi raport (care priveste peste 2.200 de companii din intreaga lume, participante la actiunea din Irak).

Nu s-au cerut lamuriri despre tranzactii

"Multe companii si persoane sunt nominalizate ca fiind suspecte de a fi desfasurat tranzactii chestionabile in cadrul acestui program, dar Rompetrol nu este inclusa in anexele care mentioneaza aceste nume", a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.

El a adaugat si faptul societatea pe care o conduce nu a fost notificata de Comisia Voelker si nici nu s-au cerut lamuriri referitoare la tranzactiile cu titei in cadrul programului ONU "Petrol pentru Hrana".

Referitor la cheltuielile suplimentare necesare derularii contractului,

Patriciu a mentionat ca pentru fiecare dolar din cei 730 de mii exista facturi care vor face dovada bonitatii financiare de care Rompetrol a dat dovada pe intreaga perioada a tranzactiilor de petrol efectuate in cadrul programului ONU.

Potrivit lui Patriciu, aceste cheltuieli au fost menite sa asigure administrarea si conservarea instalatiilor de foraj din Irak, sa asigure incarcarea, descarcarea barjelor petroliere, precum si voiajul acestora.

Alte sume au fost alocate sistemului de comunicare, printr-un agent de legatura, indispensabil derularii oricarui contract, in contextul in care, la acea data, in Irak nu existau nici macar telefoane sau masini de scris.

De asemenea, compania a achizitionat doar doua milioane de barili de titei din regiunea Kirkuk, chiar daca pentru primul semestru erau incheiate licente pentru 4 milioane de barili, iar pentru cel de al doilea semestru, pentru alte 6 milioane de barili.

Petrol pentru restartarea Petromidia

"Aveam nevoie de titei pentru restartarea activitatii la Petromidia pe care grupul Rompetrol abia o preluase prin privatizare, dar ulterior am descoperit ca rafinaria nu mai poate prelucra acel tip de titei, iar pierderile deveneau foarte mari", a declarat Patriciu, motivand astfel incheierea prematura a contractului.

Cat despre finantarea acestuia, Patriciu a tinut sa precizeze ca nici o plata nu a fost facuta de compania Rompetrol din Romania, "finantarile pentru aceste importuri de titei au fost obtinute de societatea olandeza TRG, parte a grupului Rompetrol, de la banci de renume din Austria".

Referitor la tabelele din raportul Comisiei Voelker, care fac referire la platile efectuate, presedintele Rompetrol a subliniat faptul ca "insusi raportul precizeaza ca o companie care este listata nu inseamna ca a platit suprataxe asociate contractelor sale".

Acuzatorii, la tribunal

In schimb, pentru acuzatiile aduse recent de o parte a mass-media romanesti, Patriciu a trecut deja la amenintari: "Vom da in judecata toate persoanele, institutiile si serviciile ce vor furniza in continuare informatii eronate despre compania Rompetrol".