Luptele de strada care au zguduit suburbia capitalei franceze au depasit granita metropolitana a Parisului si s-au extins spre alte zone ale Frantei, capatand un puternic accent de atacuri teroriste.

In noaptea de joi, scenariul incendierii masinilor si atacarii fortelor de ordine s-a repetat in cateva orase din centrul Hexagonului, precum Dijon, dar si in sud si vest, existand un risc considerabil ca in cele din urma sa atinga si o zona extrem de sensibila din punct de vedere etnic: Marsilia.

Precum a punctat ministrul de Externe francez, Philippe Douste-Blazy, Franta risca sa piarda lupta pentru integrarea in comunitate a „protestatarilor", existand riscul ca „miscarile politice bazate pe religie sa se radicalizeze".

Seful diplomatiei franceze nu este departe de adevar, intrucat evenimentele din noaptea de joi seamana izbitor cu islamismul radical: trenuri atacate de rebeli, politisti amenintati cu arme de foc, magazine devastate de zeci de indivizi cagulati.

In nord-estul Parisului, patru politisti, doi pompieri si trei civili au fost raniti, insa, din fericire, gloantele trase nu s-au soldat cu morti, de aceasta data.

In Neuilly-sur-Marne, masinile politiei au fost atacate de tineri inarmati cu arme de vanatoare, in timp ce la Stains, cativa politisti au fost „hartuiti" de un grup de 30-40 de oameni in apropierea unei sinagogi, potrivit Associated Press.

Seine-Saint-Denis, periferia nordica a fost inca o data zona cea mai afectata de vandalisme, „cel putin 150" de masini fiind distruse si trei depozite incendiate. Mai multe cladiri publice (primarii, scoli si comisariate), simboluri ale autoritatii statale, au fost de asemenea tintele unor atacuri cu dispozitive incendiare.

La Trappe, in suburbia din vest, un depou de autobuze a fost mistuit de un incendiu care a provocat distrugerea a 27 de vehicule. Turnand gaz peste foc, liderul de extrema dreapta Jean Marie Le Pen a apreciat ca „prin intermediul agentilor si al simbolurilor statului, insasi Franta a fost atacata, de catre hoarde straine".

Din perspectiva ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, violentele nu au fost nicidecum spontane, ci „perfect organizate", ministrul promitand totodata sa afle de catre cine si in ce mod.

„Cand se trage cu gloante reale asupra fortelor de ordine, care sunt functionari sau capi de familie, nu poate fi vorba decat de huligani", a mai precizat ministrul, potrivit cotidianului Le Monde.

In aceste conditii, declaratiile premierului Dominique de Villepin ca „statul republican nu va ceda" si ca "ordinea si justitia vor avea ultimul cuvant", nu par a mai linisti pe nimeni. Evenimentele au inceput chiar sa ingrijoreze mai multe state europene, care si-au indemnat cetatenii sa evite zonele de conflict.

Ministerul portughez de externe si cel finlandez au cerut sporirea masurilor de protectie consulara a cetatenilor sai rezidenti la Paris si in imprejurimi, recomadandu-le acestora sa ia urgent legatura, daca simt vreo amenintare, cu Ambasada Portugaliei din Franta.

De asemenea, diplomatia de la Moscova a recomandat cetatenilor rusi sa evite localitatile din jurul Parisului, unde inclusiv un autocar turistic rusesc a fost furat si apoi incendiat. (E. F.)