Atat Yahoo Inc. cat si Google Inc. au anuntat recent ca intentioneaza sa dezvolte noi servicii wireless, profitand atat de retelele dezvoltate cat si de telefonia mobila. Noile produse ofera servicii similare celor existente pe calculatoare.

Astfel, Yahoo a anuntat luni, ca va introduce un telefon care sa ofere clientilor sai, servicii de email si descarcare de fisiere audio si foto, informeaza Reuters.

Noul model de telefon este rodul parteneriatului dintre Yahoo si SBC Communications. De asemenea, Google a anuntat ca incepand de luni, anumiti utilizatori vor putea , prin intermediul unor anumite telefoane sa acceseze hartile prin satelit, la fel de bine cum o pot face acum prin intermediul serviciului "Google Maps".

Inca de anul trecut, Google a oferit clientilor sai posibilitatea efectuarii de cautari prin intermediul telefoniei mobile.

Miscarea reprezinta un pas inainte pentru telefonia mobila, o trecere de la simple dizpozitive de comunicare catre minicomputere. Pe langa functiile clasice, noile telefoane pot fi folosite pentru email, cautare pe Internet, descarcare de fisiere audio si foto si nu in ultimul rand vizionare TV.

Producatorii de telefonie mobila au inceput deja fabricarea unor telefoane care sa combine functiile clasice ale telefoniei mobile cu serviciile de email, cautare pe Internet si descarcare de fisiere in aproape orice format.

SBC si Yahoo sunt parteneri de afaceri din anul 2001, colaborarea lor axandu-se pe servicii care sa interconecteze functiile telefoniei mobile si ale serviciilor on-line. Potrivit reperezentantilor SBC, noul model de telefon va fi produs de Nokia si se asteapta a fi pus in vanzare la inceputul anului 2006.

Operand in reteaua Cingular Wireless, care este co-detinuta de SBC si BellSouth Corp., telefonul va fi in acelasi timp si MP3 player si va avea o camera de 1.3 megapixeli. Pretul acestuia va fi cuprins intre 200 de dolari si 300 de dolari.