Basescu la Euronews: Bazele SUA din Romania "vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona"

de     HotNews.ro
Joi, 17 noiembrie 2005, 0:00


Presedintele Traian Basescu a acordat, miercuri seara, un interviu postului de televiziune Euronews, in care a vorbit despre bazele SUA din Romania, despre aderarea la UE si scandalul legat de taberele CIA. Basescu a spus ca viitoarele baze ale armatei SUA din Romania "vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona".

Reporter: Traian Basescu, bun venit la Euronews. Comisia Europeana a fost mai degraba critica in ultimul sau raport, subliniind inca o data insuficienta progreselor in lupta Bmpotriva coruptiei, printre alte probleme. Exista deci riscul ca aderarea Romaniei sa fie amanata pana in 2008. Care ar fi consecintele unei asemenea amanari pentru tara?

Traian Basescu: Guvernul, eu insumi, ca presedinte al Romaniei, nu ne putem imagina ca Romania nu isi va indeplini toate obligatiile pentru a deveni membru al UE la 1 ianuarie 2007.

Dati-mi voie sa spun ca sunt mandru ca Romania, comparativ cu alte perioade, a fost capabila sa refaca infrastructura dupa inundatii, sa construiasca case pentru mare parte din cei care au ramas fara case dupa inundatii. Sunt mandru ca Romania a dovedit ca este o tara capabila sa reactioneze la gripa aviara. Vom incerca sa fim o tara sigura pentru Europa, o tara de frontiera sigura.

Reporter: Romania incearca sa aiba un cuvant de spus in politica de vecinatate a UE?

Traian Basescu: Pot spune ca in acest domeniu avem doua prioritati care au legatura cu securitatea, cu securitatea noastra nationala si in acelasi timp cu securitatea Europei: Balcanii de Vest si Marea Neagra.

In legatura cu Marea Neagra, aici ne vom mentine parteneriatul strategic cu Statele Unite si cu Marea Britanie, tari care sunt se concentreaza mai mult asupra importantei strategice a zonei extinse a Marii Negre.

Reporter: Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA, este asteptata la Bucuresti in cursul acestei luni. Care este miza vizitei sale?

Traian Basescu: Din cate stiu, Condoleezza Rice poate vizita Bucurestiul undeva la inceputul lunii decembrie, cu singurul obiectiv de a semna tratatul bilateral cu privire la facilitatile militare pentru Pentagon pe teritoriul Romaniei. Acesta este motivul vizitei.

Am finalizat negocierile cu privire la facilitatile militare americane de pe coasta Marii Negre si poate in alte zone ale Romaniei. Nu vor fi baze militare traditionale, ca cele din Germania, de exemplu. Vor fi facilitati militare simple, cu un numar redus de efective, dar care vor fi in permanenta in legatura cu Armata Romana, vor exista programe comune de antrenament s.a.m.d. si vor fi intotdeauna gata sa descurajeze actiunile ostile in zona.

Reporter: Senatul american si Consiliul Europei fac investigatii pe marginea presupuselor tabere de detentie ale CIA pentru membri ai Al Qaida de pe teritoriul Romaniei. Care este pozitia dvs in legatura cu aceasta problema, semnalata de Human Rights Watch?

Traian Basescu: Nu avem astfel de tabere pentru CIA in Romania si nu suntem pregatiti sa acceptam ca cineva sa vorbeasca despre asa ceva. Cand vorbesc, trebuie sa stie despre ce vorbesc. Au existat unele suspiciuni in legatura cu baza noastra de la Mihail Kogalniceanu. Am pus imediat baza militara la dispozitia ziaristilor, a specialistilor.

Ulterior, au spus: "Poate nu la Kogalniceanu, poate la Timisoara". Am deschis imediat baza militara de la Timisoara pentru a fi verificata de ziaristi si orice comisie care ar dori sa vina in Romania pentru a se informa, pentru a face verificari in legatura cu asemenea tabere este libera sa o faca.39 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi