Tarifele RCA pentru 2006 au crescut cu pana la 35% fata de cele practicate anul trecut. Totusi majorarea este rezonabila, in comparatie cu tarifele care ne asteapta din 2007. Companiile de asigurari se pregatesc pentru alinierea treptata a preturilor la nivelul celor din Uniune, care se ridica la cateva sute de euro pe an.

Decembrie este luna incasa-rilor pentru asiguratori. La sfarsitul fiecarui an, asiguratorii acreditati sa incheie astfel de polite aduna sume foarte mari din campania RCA.

Miza fiind atat de mare, mai multe companii au solicitat aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a modifica tarifele astfel incat sa atraga cat mai multi clienti. Astfel, trei societati - Omniasig, Astra si Unita - au primit aprobarea sa micsoreze cu 10% tarifele.

Pe de alta parte, Ardaf a obtinut aprobarea sa creasca preturile. Dupa ce a traversat o perioada grea din punct de vedere financiar, din care a iesit dupa ce a facut o majorare de capital, ce a insemnat de fapt dublarea capitalului, societatea clujeana Ardaf a solicitat si a primit acceptul CSA sa majoreze tarifele pentru 2006.

Anul acesta, Ardaf a ales sa foloseasca un nivel situat la minus 10% fata de tarifele stabilite de CSA. In schimb, pentru anul viitor nivelul a urcat la +10%, aliniindu-se astfel cu majoritatea firmelor din piata. Aceste companii pot practica tarifele doar pentru politele noi.

Incepand din acest an, nu se mai practica asigurarea pe an calendaristic, valabila de la 1 ianuarie la 31 decembrie. De acum, o polita incheiata pe un an in luna septembrie, de exemplu, este valabila pana in septembrie anul urmator.

Totusi, pentru ca pana acum s-a practicat asigurarea pe an calendaristic, aproape toti soferii trebuie sa-si reinnoiasca politele la sfarsitul lui decembrie sau inceputul lui ianuarie.

In alta ordine de idei, 2006 este ultimul an in care Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) mai stabileste tarife orientative fata de care firmele de profil pot opera modificari cuprinse intre -10% si plus 20%.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara