Conform unui studiu al Asociatiei Nationale a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

75% dintre romanii care muncesc in strainatate spun ca in Romania nu sint apreciati

de     HotNews.ro
Luni, 5 decembrie 2005, 0:00

Documente:
Studiul complet despre romanii plecati in strainatate (.pdf)
(05.12.2005) PDF

75% din cetatenii romani ce muncesc in strainatate sustin ca au plecat la munca in Uniunea Europeana deoarece in tara nu sunt apreciati la adevarata lor valoare. Cei mai multi dintre acestia (77%) sunt tineri cu studii medii (76%). Al doilea motiv al emigrarii, legat de subzistenta, este invocat de numai 13%.

Acestea sint rezultatele unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), care reprezinta interesele a 51 de organizatii neguvernamentale.

Conform aceluiasi studiu, peste 33% din respondenti ar emigra in UE dupa aderare, dintre care aprox 19% definitiv, iar restul ar reveni dupa un timp in tara. Tarile preferate atat pentru actualii migranti cat si pentru cei potentiali sunt: Italia, Spania, Germania, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda.

Conform Tratatului de aderare, romanii nu vor avea acces liber pe piata muncii europene o perioada de maxim 7 ani dupa aderare.

„Studiul demonstreaza ca cei care emigreaza nu mai sunt neaparat saracii dintr-o fosta tara comunista, ci tineri calificati profesional. Cetatenii care au participat in aceasta ancheta sociologica au avut intrebari directe, concrete si deseori critice la adresa performantei Guvernului, legate de aderare.

Desi l-am gandit initial ca instrument intern de lucru, speram ca publicarea lui va declansa un necesar proces de (re)instaurare a increderii intre autoritati si cetatean" a declarat Dorian FILOTE, Director executiv ANBCC.

Studiul este o ancheta sociologica bazata pe raspunsurile a 884 de cetateni la chestionarele aplicate de Birourile de Consiliere pentru Cetateni din tara, in perioada 20 septembrie -1 noiembrie 2005.

BCC ofera gratuit servicii de informare si consiliere cetatenilor in probleme care privesc domeniile: asistenta sociala, asigurari sociale, raporturi de munca, drepturi si obligatii civile, impozite si taxe, servicii publice, sanatate publica, protectia copilului, protectia consumatorului, regimul proprietatii, invatamant, procedura notariala.


260 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică