Criza ruso-ucraineana asupra gazelor naturale evidentiaza de fapt dependenta Europei deopotriva de gazul rusesc si de toanele Kremlinului, crede Averea. Din cauza crizei gazelor, Guvernul trece pe pacura si carbune, scrie Adevarul. Stocurile de gaze naturale sunt suficiente pentru a asigura siguranta in alimentare pentru perioada iernii 2005-2006, scrie Romania Libera. Razboiul gazului rusesc declanseaza idei nucleare, avertizeaza Cotidianul.

Gazpolitika

preluare Averea

Rusia a reluat ieri exportul de gaze naturale spre Europa insa o diminuare a cantitatilor de gaze livrate este posibila oricand in cazul in care Ucraina va continua sa sustraga gaze din conductele care ii tranziteaza teritoriul. Acesta a fost avertismentul facut public ieri de Gazprom, concernul rus care furnizeaza o treime din gazul consumat de europeni.

Criza ruso-ucraineana asupra gazelor naturale evidentiaza de fapt dependenta Europei deopotriva de gazul rusesc si de toanele Kremlinului.

Lucrurile par si mai grave in conditiile in care Norvegia, al doilea furnizor de gaze al Europei si al treilea exportator la nivel mondial, avertizeaza ca nu este in masura sa acopere un eventual deficit intretinut de rusi.

Romania, care importa 40% din necesarul de gaze, a fost si ea afectata de criza ruso-ucraineaza, timp de 48 de ore livrarile de gaze naturale dinspre Rusia fiind diminuate cu aproape un sfert din cantitatea importata zilnic.

(Articol integral in Averea)

Stocurile de gaze, mai mari decat in 2005

preluare Romania Libera

Stocurile de gaze naturale sunt suficiente pentru a asigura siguranta in alimentare a tuturor consumatorilor pentru perioada iernii 2005-2006. La sfarsitul ciclului de inmagazinare, stocul de gaze era de 2,92 miliarde metri cubi, cu aproximativ 267 milioane metri cubi mai mare fata de stocul realizat anul trecut.

Pana pe 19 septembrie 2005 depozitele subterane gestionate de Romgaz acumulasera 2,850 miliarde metri cubi, gazul natural provenind atat din surse interne, cat si din import.

In prezent debitul zilnic de extractie este de circa 15 milioane metri cubi, dar in cazul in care razboiul gazelor dintre Federatia Rusa si Ucraina va continua compania este pregatita sa suplimenteze extractiile zilnice la circa 20 milioane metri cubi, afirma Lucian Stancu, directorul adjunct al companiei.

Din cele peste 17 miliarde metri cubi de gaze naturale consumate in Romania, Romgaz si Petrom produc fiecare putin peste 6 miliarde, restul fiind asigurat din importurile facute din Rusia. Potrivit strategiei energetice pentru perioada de iarna, achizitiile de gaze naturale ar trebui sa fie in ianuarie 2006 de 350,3 milioane mc, in februarie de 321,4 milioane mc si in martie de 327 milioane mc.

(Articol integral in Romania Libera)

Din cauza crizei gazelor,

Guvernul trece pe pacura si carbune

preluare Adevarul

Chiar daca acum nu sunt probleme, premierul crede ca "este normal sa ne punem problema asigurarii surselor alternative de energie". De aceea, el a cerut ministrilor economiei si administratiei sa identifice care sunt termocentralele pe gaz care ar putea folosi pacura sau carbune in caz de criza.

In cazul in care gazele naturale continua sa se scumpeasca, lignitul revine in actualitate, si "trebuie sa reconsideram si noi rolul carbunelui in viitor", a spus Tariceanu, dand ca exemplu Germania. De asemenea, s-a pus in discutie construirea a doua hidrocentrale pe Dunare, la Macin si Vidin, precum si a altor doua reactoare, 3 si 4, la Centrala Atomoelectrica de la Cernavoda.

(Articol integral in Adevarul)

Razboiul gazului rusesc declanseaza idei nucleare

preluare Cotidianul

Europa descopera acum cit de mult depinde energetic de Kremlin si cit de departe poate merge Vladimir Putin in atingerea obiectivelor sale politice folosindu-se de dependenta altora de gazul rusesc. Mai multe guverne europene reconsidera decizia privind oprirea centralelor atomice.

Hamul rusesc

Cu toate acestea, jocul dur al Moscovei fata de Ucraina da de gindit Berlinului, mai ales ca 36% din importurile de gaz ale Germaniei vin din Rusia. Iar o mare parte din gaz este transformat in energie electrica, sustine Glos.

Chiar si expertul in energie al social-democratilor, Hermann Scheer, avertizeaza ca Germania, la fel ca alte tari industrializate, a devenit dependenta de gazul rusesc „in mod extrem de neglijent", ceea ce „pe termen lung s-ar putea transforma intr-un ham". „Rezervele de gaz se termina la fel de repede ca petrolul. Numarul tarilor furnizoare este relativ mic.

Din aceasta rezulta o dependenta si mai mare - prin care creste si riscul conflictelor", a declarat Scheer pentru „Stuttgarter Zeitung". Germania s-a angajat sa inchida toate centralele atomice in termen de 32 de ani de la darea lor in functiune. Astfel, in decembrie 2005 au fost inchise doua centrale nucleare, alte 19 raminind inca in functie, dintre care ultima ar urma sa fie inchisa in 2021.

Berlusconi vrea reactoare

Daca Germania vorbeste cu precautie despre repornirea centralelor atomice, Silvio Berlusconi o spune raspicat: „Trebuie sa reconsidera m energia atomica. Costurile la energie electrica sint cu 20-30% mai mari in Italia fata de alte state, iar cu cei 40.000 de gigawati, Italia este cel mai mare importator de electricitate din lume".

Ministrul italian al Industriei, Claudio Scajola, a solicitat ieri o „noua strategie" in politica energetica: „Fara un plan complet de intoarcere la energia atomica, alimentarea cu energie a Italiei e amenintata cu lesinul". Dupa Cernobil, italienii au optat prin referendum sa inchida centralele atomice.

Londra regreta ca a ignorat semnalele dependentei

Brian Wilson, fost ministru britanic al Energiei, a insistat in repetate rinduri in timpul mandatului sau ca Marea Britanie se expune unui soc de tipul celui provocat in prezent de decizia Rusiei de a sista furnizarea de gaz catre Ucraina. „Imi amintesc ca am discutat despre acest lucru si am spus: «Stati o clipa, chiar vreti sa depindem atit de mult de Rusia?».

Raspunsul oficialitatilor a fost mereu: «Oh, Rusia nu si-a incalcat niciodata contractul ». S-a presupus totdeauna ca Rusia va fi mereu un furnizor de incredere, dar cum ne poate garanta cineva acest lucru? Nimeni nu stie cine va conduce Rusia peste zece sau 15 ani", a explicat Wilson pentru „The Scotsman", acuzind „inconstienta de a depinde de gazul de import".

(Articol integral in Cotidianul)