Rusia si Ucraina au semnat un contract pe 5 ani, care fixeaza pretul gazului rusesc furnizat Kievului la 230 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anuntat, miercuri, la Moscova, presedintele companiei Gazprom, Alexei Miller, citat de agentiile internationale de presa.

Andris Piebalgs - comisarul european pe probleme de energie si-a exprimat, miercuri, satisfactia fata de acordul incheiat intre Rusia si Ucraina, subliniind ca era necesar sa se ajunga cat mai rapid la o solutie in acest sens.

Seful Gazprom s-a declarat multumit de intelegerea la care s-a ajuns in urma discutiilor cu conducerea companiei ucrainene Naftogaz, si a apreciat ca acordul va duce la stabilizarea livrarilor catre Europa.

In intelegerile separate pe care Ucraina le are cu Turkmenistanul si Kazakhstanul, Kievul va putea cumpara gaz mai ieftin decat cel rusesc, pretul pe mia de metri cubi fiind de 95 de dolari.

Rusia oprise la 1 ianuarie 2006 furnizarea gazului pentru Ucraina dupa ce Kievul a refuzat sa plateasca pentru gazul rusesc un pret de patru ori mai mare decat pana acum, cerut de Moscova.

Comisia Europeana, care si-a exprimat satisfactia fata de gasirea unei solutii in criza gazului, are planificata pentru miercuri, 4 ianuarie, o reuniune de urgenta privind chestiunea gazului rusesc.

Comenteaza pe forum