Dupa ce premierul Ariel Sharon a fost internat in stare grava la spital, puterea executiva a fost transferata vicepremierului Israelului, Ehud Olmert. Acesta a avertizat dusmanii Israelului sa nu isi faca iluzii si sa nu incerce sa profite de situatie, pentru ca armata israeliana de aparare este pregatita pentru orice eventualitate, transmite Radio Romania Actualitati.

Ehud Olmert a convocat, deja, o reuniune speciala a cabinetului pentru a da ministrilor instructiuni cu privire la transferul provizoriu al atributiilor.

Legea prevede ca in cazul in care premierul nu mai poate sa-si exercite functia, atributiile sale sa fie preluate de vicepremier, pe durata a 100 de zile.

Imediat, in cea de-a 101 zi, guvernul este dizolvat si presedintele statului, Moshé Katsav, trebuie sa-l insarcineze pe unul dintre cei 120 de deputati sa formeze, in doua saptamani, un nou guvern.

In prezent, nici un deputat nu dispune de sustinerea necesara pentru a forma o coalitie de guvernare.

Ministrul izraelian al Transporturilor a declarat, joi diminineata la postul public de radio din Israel ca alegerile legislative vor avea loc, in orice caz, la data stabilita, 28 martie 2006 si nu inainte de aceasta data.