Guvernul a aprobat o hotarare care modifica si completeaza conditiile de introducere pe piata a benzinei si motorinei, informeaza un comunicat al institutiei.

Principala modificare este aceea ca Ministerul Economiei si Comertului va fi responsabil pentru monitorizarea calitatii benzinei si motorinei si va inainta Comisiei Europene in fiecare an, pana la 30 iunie, un raport cu datele nationale privind monitorizarea calitatii benzinei si motorinei pentru anul calendaristic precedent.

Primul raport trebuie prezentat pana la 30 iunie 2006.

Ministerul Economiei si Comertului va informa Comisia Europeana, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si daca apar unele evenimente exceptionale, cum ar fi schimbari bruste in aprovizionarea cu titei a rafinariilor din Romania sau in aprovizionarea cu produse petroliere, care fac dificila respectarea specificatiilor tehnice.

Distribuitorii care comercializeaza benzina si motorina sunt obligati sa transmita trimestrial Ministerului Economiei si Comertului, pe suport de hartie si electronic, informatii privind cantitatea totala de benzina si motorina comercializata.

De asemenea, trebuie sa permita laboratoarelor de incercari, organismelor de certificare produs sau organismelor de inspectie, independente, recunoscute de Ministerul Economiei si Comertului, prelevarea probelor de benzina si motorina in cadrul Sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei.

Cheltuielile aferente activitatii de esantionare, incepand cu anul 2006, se asigura de Ministerul Economiei si Comertului, in limitele fondurilor alocate anual de la bugetul de stat.

Nerespectarea prevederilor din aceasta hotarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5000 si 15000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Fac exceptie sanctiunile pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre Ministerul Economiei si Comertului, caz in care constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre personalul imputernicit al ministerului respectiv.