Aplicarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii scoate la iveala o "caracatita" a primarilor care au jonglat cu suprafete uriase de teren agricol.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), Teodor Nicolescu, a dezvaluit pentru "Averea" ca primarii unor localitati din tara au dosit nu mai putin de 200.000 de hectare de teren agricol, suprafete ce ar apartine de drept unor persoane deposedate abuziv de comunisti.

Aceste terenuri, tinute ascunse pana acum, au fost repuse la dispozitia comisiilor locale de aplicare a Legii 247/2005, urmand sa fie retrocedate.

Nomenclaturistii, rubedeniile sau acolitii celor din varful administratiei locale ori centrale au invartit pe degete, ani in sir, terenuri pretioase in dauna adevaratilor proprietari.

Potrivit lui Nicolescu, abia azi, dupa 15 ani de la prima tentativa de reformare a fondului funciar, sunt semne ca principiul retrocedarii pe vechile amplasamente se va aplica intocmai, fara ca drepturile reale ale proprietarilor sa mai fie incalcate flagrant.

In acest sens, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor ne-a mai precizat ca a dispus controale si i-a amendat pe primari pe motiv ca au blocat cererile de retrocedare.

El si-a luat angajamentul ca in curand apele se vor limpezi in favoarea adevaratilor proprietari si ca, in masura in care mai este posibil, ei isi vor reprimi pamanturile pe amplasamentele pe care le detineau familiile lor.

In plus, vicepresedintele ANRP a tinut sa arate ca are legea de partea sa si ca nu va tolera nici o abatere de la aceasta, o garantie constituind-o si faptul ca Autoritatea colaboreaza activ cu asociatiile de proprietari deposedati abuziv de catre comunisti.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru restituirea proprietatii , Teodor Nicolescu, sustine prin urmare ca va destrama jocurile otravite facute in culise de unii primari - inregimentati indeosebi in fostul partid de guvernamant, PSD.

Vicepresedintele ANRP Teodor Nicolescu anunta sfarsitul "dictaturii primarilor" in restituirea proprietatii, afirmand ca vor disparea situatiile in care un teren aflat la o distanta de 800 km de Bucuresti era schimbat cu unul la intrare in Capitala.

Rep: Legea 247/2005 prevede ca proprietarii de teren agricol vor primi pana la 50 de ha, iar padurile sunt retrocedate in intregime. Nu s-a creat cumva o inechitate intre proprietarii deposedati abuziv?

Teodor Nicolescu: S-au avut in vedere doua argumente atunci cand s-a elaborat legea. In primul rand, in anul 1945, statul a decis sa exproprieze marile suprafete agricole si sa le ofere soldatilor care au luptat, eventual urmasilor lor. Tocmai de aceea Legea 247 are in vedere restituirea proprietatilor confiscate de catre comunisti. Este o explicatie istorica.

Avem si o justificare legata de situatia din teren. Sa nu uitam ca de 15 ani se restitue proprietatea agricola. S-a creat o situatie destul de complicata pentru ca abia Legea 247 a pus in discutie principiul prevalentei pe vechile amplasamente.

Ar fi fost foarte greu sa restituim mai mult de 50 de ha pentru ca s-au facut constituiri pe dreptul de proprietate de 15 ani de zile, este vorba de revolutionari, despre cultele religioase care au beneficiat la un moment dat de constituiri. Nu vorbesc de reconstituiri.

Rep: Cum preintampinati abuzurile primarilor care stiu ca daca restituirea pe vechiul amplasament nu mai e posibila trimit proprietarul intr-o localitate invecinata. S-a apreciat ca interpretarea termenului de teren liber naste confuzii.

Teodor Nicolescu: Se spune ca unde sunt doi juristi sunt trei opinii. Termenul de terenuri libere este suficient de clar prevazut in lege, in ceea ce priveste transferul de terenuri. Modificarile la Regulament au schimbat in urma cu cateva saptamani ordinea solutionarii cererilor.

Astfel, se vor solutiona in primul rand cererile de pe vechiul amplasament, pentru ca sa nu mai avem problemele de pana acum cand primarii solutionau discretionar cererile, cum voiau".

Rep: Este logic sa stabiliti ordinea in functie de acest criteriu.

Teodor Nicolescu: E logic, dar nu s-a intamplat niciodata pana acum. Autoritatea si Guvernul actual au implicat insa foarte mult proprietarii. Noi ne intalnim lunar cu asociatiile de proprietari. Spuneti-mi si mie o administratie care a inceput cu acest rationament?

Rep: S-a pus problema intereselor obscure din cadrul primariilor, exista situatii cand primarii au refuzat sa analizeze cererile pe Legea 18/1991, trimitand proprietarii la Fondul Proprietatea.

Teodor Nicolescu: Ramane de vazut daca e asa sau nu. Daca exista teren liber, primarii respectivi trebuie sa solutioneze aceste cereri. Avem principiul restituirii in natura a terenurilor, iar la Proprietatea se ajunge daca nu exista un alt teren sau daca terenul oferit spre compensare nu este acceptat. Primarii au inceput sa inteleaga ca nu e de gluma.

Daca pana acum o luna de zile ni se spunea ca nu prea mai exista rezerve la nivelul comisiilor locale, ca nu mai exista teren, iata ca, acum, s-au identificat deja 200.000 de ha la nivelul tarii de teren agricol aflat in rezerva comisiilor locale, despre care mai inainte nu prea stiau.

Rep: Sunteti criticati pentru faptul ca aceste comisii se intalnesc destul de rar, ca nu au program precis si ca cererile oamenilor lancezesc in mape.

Teodor Nicolescu: Va rog sa intelegeti ca termenul de 30 noiembrie pentru depunerea cererilor abia a expirat. Acum a inceput cu adevarat procesul de restituire a proprietatilor. Sa nu uitam ca in afara comisiilor mari, prevazute de lege, exista si comisii de specialisti care analizeaza fiecare dosar in parte.

Haideti sa asteptam prima luna a anului, sa asteptam cat de repede se misca fiecare comisie, sa vedem.

Cred ca nu este important cat de des se intalnesc, ci cate dosare solutioneaza. Se pot intalni de 20 de ori sa lucreze 10 minute sau sa stea o zi intreaga. Noi le-am transmis deja ca suntem fermi in aplicarea legii, le-am si demonstrat deja.

Rep: Ati sanctionat primarii care impiedica activitatea comisiilor? Acestia raspund direct, platesc din buzunar amenzile.

Teodor Nicolescu: Sa nu uitam ca reusim sa primim raspunsuri in timp util de la absolut toate comisiile judetene, lucru care nu s-a intamplat niciodata pana acum pe restituirea proprietatii. Am fost la Alba Iulia unde m-am intalnit cu 70 de primari si secretari si toata lumea era extrem de ingrijorata de cat de repede trebuie sa raspunda cererilor.

Li se parea ca este foarte mult de munca! Nu vom aplica insa sanctiuni asa orbeste, ci numai in cazurile in care lucrurile treneaza din culpa comisiilor, vom analiza de la caz la caz. Vorbim, deocamdata de 1 miliard de lei vechi, suma adunata de pe urma amenzilor".

Articol integral in Averea