Schimbarea legislatiei pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copiilor a creat confuzie atat in randul mamelor, cat si printre functionarii din primarii. Desi Ministerul Muncii anuntase ca primariile au primit formularele tipizate ce trebuie completate de mamici, functionarii publici din administratiile locale nu stiu nici macar ca trebuie sa primeasca actele.

La primaria din orasul covasnean Sfantu Gheorghe, functionarii de la secretariat nu stiau ieri nimic despre plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului. „Nu ne ocupam cu asa ceva, noi platim doar pentru nasterea copilului", a spus surprinsa o functionara si ne-a expediat catre Directia de Asistenta Comunitara, care „s-ar putea sa stie ceva".

Acolo nu se stia insa nici de cand si nici cum se va face plata indemnizatiilor. „Reveniti luni, cu un telefon, poate o sa stim mai multe",

ne-a indemnat o alta functionara.

Formulare tipizate pentru bani

In ultimii 15 ani, legislatia privind concediul pentru cresterea copilului s-a modificat de mai multe ori. Ultima incercare de modificare a fost in iunie 2005, cand ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a propus un proiect prin care toate mamele sa primeasca 35% din salariul mediu pe economie. La protestul ONG-urilor, proiectul a fost retras si s-a ajuns la actuala forma a legii.

Aceasta prevede ca, de la 1 ianuarie 2006, vor primi bani pentru cresterea copilului numai parintii care au realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni.

Pentru cei 800 de lei noi, cat este in prezent indemnizatia, mamicile trebuie sa completeze un formular tipizat, format din cerere tip si declaratie pe proprie raspundere, pe care-l pot procura de la primariile sau directiile de munca din zona in care locuiesc.

Primariile trebuie doar sa stranga formularele si sa le trimita directiilor de munca, si nu sa plateasca indemnizatiile mamelor. Pe langa formular, mai trebuie depuse copie dupa certificatul de nastere al copilului, copie dupa buletinul de identitate al solicitantului si adeverinta de realizare a veniturilor.

Toate actele se depun o singura data la primarie sau la directia de munca, urmand ca in fiecare luna mamicile sa trimita doar cererea tip la directiile de munca.

Documentele, pana pe 10 ale lunii

Pentru luna aceasta, cererile trebuie depuse pana pe 15 ianuarie, iar din februarie, termenul-limita este 10 ale fiecarei luni. Banii pentru cresterea copilului se platesc de la bugetul de stat prin directiile de munca, si nu de la bugetul de asigurari sociale, cum se intampla pana anul trecut.

Articol integral in Evenimentul zilei