Dominat de alesi locali, PD doreste sa modifice radical modul de alegere a primarilor si consiliilor locale. Liderii democrati vor sa intareasca functia primarului si, mai ales, pe cea a primarului general al Capitalei, care se afla de 5 ani in curtea partidului.

Potrivit unui proiect de lege aflat in lucru la pedisti, la nivelul Bucurestiului, la viitoarele alegeri, s-ar putea sa nu mai votam decat pentru primarul general. PD doreste sa nu mai fie organizate alegerile pentru primariile de sector, asa cum se prevede in legislatia actuala, si nici pentru consiliile locale de sector.

Liderii democrati ar vrea ca responsabilii de sector sa fie numiti de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea primarului general. De asemenea, ei doresc sa fie desfiintate consiliile locale de sector considerate "mancatoare de bani publici".

O schimbare importanta este prevazuta si in ceea ce priveste alegerea Consiliului General al Capitalei. In varianta gandita de democrati, 51% din componenta consiliului ar trebui asigurata de membri ai partidului pe listele caruia a fost ales primarul general.

Restul de 49% ar trebui sa se imparta intre celelalte partide in functie de rezultatele obtinute in scrutin. Aceasta nu este singura varianta. In cea de a doua, se prevede ca 33% din consiliu sa fie format din membri ai partidului pe listele caruia a candidat primarul general.

Restul de 67% urmand sa se imparta intre partide, la distributie intrand inclusiv partidul din partea caruia a candidat primarul. In felul acesta, el are sanse sa obtina tot peste 50% din consiliu. Pentru candidatul independent este gandita varianta listei independente de sustinatori.

De asemenea, democratii doresc sa schimbe si modul de numire a viceprimarilor. Proiectul democrat prevede posibilitatea ca acesta sa fie ales de majoritatea din consiliu, care poate sau nu sa includa partidul cu cele mai multe voturi.

Articol integral in Gandul