Pentru a veni in sprijinul asiguratilor sistemului si pentru informarea corecta si la timp a contribuabililor, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale face urmatoarele precizari:

1. Cotele de contributii sociale obligatorii datorate pentru veniturile salariale sau asimilate acestora, precum si pentru alte venituri prevazute de lege, aferente lunii decembrie 2005, sunt cele stipulate de legislatia in vigoare pana la data de 31 decembrie 2005.

2. Cota de contributie de 0,75% pentru concedii si indemnizatii, reglementata de OUG nr 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se calculeaza si se aplica incepand cu plata drepturilor salariale sau asimilate acestora, precum si a altor venituri prevazute de lege, aferente lunii ianuarie 2006.

3. Declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat (anexa A1.1. si anexa A1.2.) aferente lunii decembrie 2005, se completeaza si se depun in formatul in vigoare la data de 31.12.200

4.

Prestatiile de asigurari sociale (indemnizatii pentru concedii medicale si indemnizatii pentru cresterea copilului) prevazute de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, cuvenite pe luna decembrie 2005 si neachitate, se vor plati de catre angajatori din bugetul asigurarilor sociale de stat, in conditiile Legii nr.19/2000.

5. Sumele reprezentand prestatii de asigurari sociale platite de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, care depasesc suma contributiilor datorate de acesta, aferente lunii decembrie 2005, se recupereaza de la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul angajatorului.