Traian Basescu nu este atat de alertat de criticile tot mai dure la adresa CSM, atat timp cat institutia s-a transformat, potrivit presedintelui, in vocea fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

Seful statului a insistat ca unii membrii CSM au probleme de perceptie publica si le-a cerut acestora sa asigure imbunatatirea imaginii CSM.

Presedintele a cerut miercuri, la bilantul CSM pe 2005, ca institutia sa-si apere independenta si sa se adapteze la realitatile actuale pentru ca Romania sa se poata integra la termen in UE.

Traian Basescu le-a spus membrilor CSM ca au obligatia sa-si apere singuri independenta, pentru soarta justitiei "Veti avea independenta atat cat veti stii sa v-o pastrati" si " aveti independenta atat cat va va lasa constiinta sa aveti" a spus presedintele.

El a cerut adaptarea justitiei la realitatile de azi, caci numarul de infractori creste mai repede decat reactia justitiei.

Seful statului a afirmat ca actul de justitie este influentat de proceduri si uneori se penibilizeaza, de aceea a cerut modificarea Codului de procedura penala astfel incat sa fie adaptat realitatii.

Traian Basescu a spus ca va fi mediator intre Guvern si CSM si le-a cerut acestor institutii sa inteleaga necesitatea de a colabora, caci altfel Romania nu va putea avea o justitie sanatoasa si nu se va putea integra in UE.

Presedintele a declarat ca Romania are trei sesizari extrem de severe din tari UE si a dat exemplu o actiune a patru tari de capturare a unor infractori, care au fost apoi eliberati de autoritatile romane.

In finalul sedintei Traian Basescu a asigurat CSM de sprijin in activitatea din 2006 si a reafirmat ca nu va tolera imixtiuni in Justitie.

Totodata, Basescu l-a felicitat pe presedintele CSM, Dan Lupascu, pentru "batalia de a construi o instutie noua".