De 15 ani, ele tot „urmeaza" pentru telespectatorii romani. Unele au fost reluate, vindute, reciclate si redifuzate de la un post la altul, incit mioriticii le stiu pe dinafara, episod cu episod. 2006 are semne bune insa pentru amatorii de productii fara sfirsit. Chiar daca veteranele anilor ’80-’90 rezista inca in grila, abia lansatele si-au facut loc alaturi de ele.

La sectiunea seriale pe TV-ul romanesc, coronita ii revine cu felicitari anului de productie 2003. Din cele 63 de „va urma" la care se pot uita romanii in acest moment, 13 sint produse acum doi ani, majoritatea in Statele Unite. Analizind situatia pe perioade, mai mult de jumatate din serialele rulate la televiziunile autohtone, 36 la numar, au fost realizate in perioada 2000-2005.

Anii ’90 se tin destul de bine pe pozitie, insa, cu 24 de productii, dintre care mai mult de 50% filmate in zorii acestei perioade, cind romanii de-abia se dezmeticeau dupa Revolutie.

Bataie pe prospaturi

Productiile realizate in ultimii cinci ani sint dozate cam pe la toate posturile autohtone. Printre televiziunile cu seriale la zi, TVR-ul se impune cu ultimele aparitii, care, in plus, au si statuete cistigate pe la o serie de festivaluri din domeniu: „Lost" (Naufragiatii) si „Desperate Housewives" (Neveste disperate).

In schimb, trustul de pe Pache Protopopescu detine o treime dintre serialele produse in ultimii ani. Numai PRO TV vine in aceasta saptamina cu cinci seriale noi, printre care „Niptuck" (Prietenie pe muchie de cutit), „What I Like About You" (Ghici ce-mi place la tine) sau premiatul Emmy „CSI: Miami".

Nici fratii mai mici din Media Pro nu se lasa mai prejos, postul Acasa mizind pe doua productii la care actorii sint inca pe platoul de filmare, „Al saptelea cer" si „Fetele Gilmore", iar ProCinema avind printre atuuri „Alias", „Friends" sau „Dosarele X".

Daca doriti sa re-re-revedeti

Pe micul ecran mioritic, rezista inca trei seriale produse acum douazeci de ani.

Pentru amatorii de actiune cu traditie, ProCinema ruleaza „The A Team" (Echipa de elita), produsa intre 1983-1987, iar pentru nostalgicii glumelor de pe la inceputurile sitcomurilor, „Roseanne", din 1988, se tine bine in grila postului Prima TV, ca si veteranul „Are You Being Served?" (Cu ce va servim?) de pe TVR Cultural, filmat intre 1972 si 1985.

Tot la sectiunea „daca doriti sa revedeti", fratele cel mare de pe Pache Protopopescu difuzeaza veteranele „Renegatul" (1992) si „Walker, politist texan" (1993), in timp ce ProCinema ii tine isonul cu „Cheers" (1982-1993), „Millennium" (1996), „Telefonul de la miezul noptii" (1988-1991) sau „Verdict: Crima!" (1984-1996).

In categoria celor nici calde, nici reci, adica produse intre 1995 si 1999, pe care telespectatorul autohton parca le-a mai vazut si nu prea, Antena 1 o tine inca in grila pe Pamela Anderson in „V. I. P.", iar Prima reia comedia „Radio News".

Glume cu final cunoscut

National TV si B1 TV merg pe linia comediilor. Daca postul carbogazos mizeaza inca pe „A treia planeta de la soare" si „That ’70s Show", seriale pe care romanii le stiu de la lansarea acestui post, televiziunea de pe Calea Victoriei a adus-o in grila pe Alicia Silverstone, in „Petitoarea" (2003), o productie intre drama si comedie, si pe familia Kelly, din „Inapoi in Kansas" (2003-2004).

Articol integral in Cotidianul