Declaratia de avere a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, completata in 22 decembrie anul trecut, oferea suprize mari cunoscatorilor.

La capitolul III al chestionarului, ministrul arata ca, in 27 septembrie 2005, si-a cesionat actiunile (circa 44 la suta, adica 13.197 bucati, in valoare de 308.000 euro) detinute la SC Mobimod SA Oradea societatii Master SA.

Denumirea firmei nu spune mare lucru (poate cel mult oradenilor), cel care produce surpriza fiind administratorul ei, Gheorghe Mudura. De numele lui se leaga nenumarate scandaluri.

De pilda, in 2003, Parchetul CSJ a sesizat Tribunalul Bihor cu privire la sase persoane care au prejudiciat SNP Petrom – inselaciune, complicitate la inselaciune, abuz in serviciu si fals in inscrisuri.

Anchetatorii spuneau atunci ca, in perioada martie – iulie 2003, administratorul unei firme, in complicitate cu Mudura, au indus in eroare Petrom si au obtinut produse petroliere in valoare de 14,6 miliarde, pe care nu le-au achitat – fapta favorizata de conducerea SNP Petrom Bihor.

De altfel, Mudura a si fost arestat, dar vicii de procedura au facut ca dosarul sa inainteze foarte greu. In plus, el este cunoscut ca fost partener al unui alt infractor din domeniul petrolier, Adrian Tarau.

Zilele trecute, DNA Oradea a finalizat alt dosar unde Mudura este cap de afis, omul de afaceri fiind din nou arestat, impreuna cu alt oradean, Pap Sandor.

Ei sunt acuzati de dare de mita, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la inselaciune si spalare de bani.

Potrivit DNA, Pap a obtinut ilegal rambursari-compensari de TVA (68 de miliarde) si a transferat 21 de miliarde, bani obtinuti din activitati ilegale, prin conturile unor firme. De asemenea, i-ar fi dat 25 de milioane de lei lui Niculae Diculeasa, sef de serviciu in cadrul Ministerului Economiei, pentru a obtine niste autorizatii.

Despre Mudura, procurorii spun ca, in calitate de administrator al firmelor Calugareni SRL si EuroMaster, a emis catre firma lui Pap facturi care aveau la baza operatiuni fictive cu fier vechi. Mai mult, l-ar fi ajutat sa insele Directia de Finante, pentru rambursari de TVA.

Articol integral in Gandul