Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca dupa un final de an in care s-au inregistrat putine tranzactii. Insa cateva reguli noi care functioneaza de la inceputul lui 2006 risca sa blocheze vanzarile si cumpararile de proprietati.

Daca doriti sa cumparati un teren, un apartament sau o casa, este bine sa va asigurati ca proprietarul deti-ne acea proprietate de mai mult de trei ani.

Altfel, in momentul parafarii contractului de vanzare-cumparare, notarul va percepe un impozit de 16% pe profitul obtinut din aceasta tranzactie, adica pe diferenta de bani obtinuta de proprietar intre momentul vanzarii si cumpararii.

Noua reglementare, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2006, prevede ca sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenului aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la trei ani, de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor fara constructii dobandite dupa 1 ianuarie 1990.

Agentii sunt preocupati

Chiar daca legea spune ca acest impozit trebuie platit de vanzator, agentii imobiliari sustin ca proprietarii vor dori sa transfere acest impozit in pretul de vanzare. Astfel, exista riscul sa platiti mai mult si nu este deloc vorba despre o suma mica.

De exemplu, pentru un apartament cu doua camere cumparat cu 17.000 de euro si care se vinde acum cu 40.000 de euro, se va plati, daca este detinut de mai putin de trei ani, 16% din 23.000 de euro, adica 3.680 de euro. Acelasi calcul este valabil si pentru un teren sau o casa.

Fiind vorba despre multi bani, agentii imobiliari sunt preocupati sa afle cine va plati aceasta taxa. „Piata nu s-a dezmortit inca si deocamdata nu pot sa apreciez care este impactul pe care-l va avea introducerea impozitului de 16% asupra tranzactiilor imobiliare", spune Radu Zilisteanu, presedintele companiei imobiliare Land Experts.

El explica ca, de regula, cand s-a impus o noua taxa, proprietarii au introdus-o in pretul de vanzare, insa nu se stie si daca de aceasta data cumparatorii mai pot inghiti diferenta.

„Masura vine pe fondul micsorarii cererii, ca urmare a restrictionarii creditelor de catre Banca Nationala a Romaniei. Pe de alta parte, cererea a scazut, dar nu indeajuns ca sa satisfaca oferta. Apreciez ca acum oferta acopera in proportie de 55% cererea, prin scaderea cererii", spune Zilisteanu.

Temerea agentilor economici ca preturile locuintelor ar putea creste vine si din faptul ca introducerea impozitului de 16% pe profitul imobiliar se face intr-o perioada a anului in care preturile, de obicei, cresc. Sa nu uitam ca anul trecut, chiar in perioada ianuarie-februarie, preturile s-au majorat cu 25%.

„Nu cred ca situatia mai este aceeasi. In urma cu un an, robinetul creditarii nu era restrictionat, iar oferta acoperea doar in proportie de 25% cererea", apreciaza Zilisteanu. El afirma ca este greu de apreciat daca acum apartamentele mai suporta o noua crestere si sustine ca, daca aceasta se va produce, nu va depasi 8-10 procente, pe tot parcursul anului.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara