"Am cerut participarea expertilor Uniunii Europene la masa negocierilor", a declarat luni Eugen Carpov, seful misiunii moldovene la Bruxelles, citat de AFP. Moldova a cerut ajutorul UE in privinta negocierilor cu Gazprom in problema pretului la gazele naturale, tinand cont ca de la inceputul lunii ianuarie 2006, compania rusa a intrerupt livrarile de gaze rusesti catre Moldova.

De la 1 ianuarie 2006, Gazprom a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova din cauza refuzului acesteia de a plati majorarea pretului la gazele naturale. Gazprom a propus un pret de 160 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, ceea ce inseamna un pret dublu fata de cel platit de Republica Moldova pana la sfarsitul anului 2005.

Seful misiunii moldovene a acuzat Moscova ca se foloseste de cea mai mare companie energetica pentru a influenta politica tarii sale care si-a manifestat in ultima perioada, apropierea fata de UE si NATO.

"Folosirea Gazprom ca mijloc de presiune este injusta. Este o campanie organizata de anumite cercuri din Rusia - guvernamentale si de afaceri - care doresc schimbarea politicii europene a Republicii Moldova", a mai precizat Eugen Carpov.

Negocierile dintre Rusia si Moldova privind livrarea gazelor rusesti au fost reluate, luni, la Moscova.