Republica Moldova si Rusia au ajuns luni seara, la un acord in privinta pretului la gazele naturale, informeaza agentia Ria-Novosti citata de Basa-Press. In primul trimestru al anului 2006, Moldova va cumpara gazul rusesc la un pret de 110 dolari pentru mia de metri cubi, fata de 80 de dolari pe mia de metri cubi cat platise anterior.

"Gazprom si Moldova au semnat un contract privind tranzitul si livrarea gazelor naturale in R.Moldova", a anuntat reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Kuprianov a mai precizat ca "s-a ajuns la o intelegere privind functionarea intreprinderii moldo-ruse Moldova-Gaz, inclusiv cu privire la majorarea participatiei ruse in sistemul de transport de gaze al Republicii Moldova".

Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a salutat intelegerea realizata intre Guvernul RM si concernul "Gazprom" din Federatia Rusa privind livrarea gazelor naturale la pretul de 110 dolari pentru 1000 metri cubi.

"Au fost realizate intelegeri referitoare la activitatea intreprinderii mixte moldo-ruse MoldovaGaz, privind eventuala crestere a participarii partii ruse la sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, precum si privind mentinerea unitatii ei structurale.

Politica ulterioara de preturi va constitui obiectul unor negocieri mai detaliate, care vor continua in timpul cel mai apropiat", a anuntat Serviciul de presa al Presedintiei.

Acordul semnat, a declarat Voronin, constituie "nu doar un triumf al pragmatismului si al adevaratelor mecanisme de piata, dar si al transparentei". Presedintele moldovean a mai subliniat importanta mentinerii unor relatii contractuale directe cu Gazprom.

"Consideram ca este corect sa cumparam gaze naturale numai de la acei care le produc", a afirmat Vladimir Voronin.

Comenteaza pe forum