Anul 2006 nu va fi deloc unul usor pentru Romania, se arata intr-un raport privind Europa Centrala si de Est intocmit de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Atentia va fi centrata pe pregatirea aderarii la Uniunea Europeana, ce va avea loc probabil la 1 ianuarie 2007.

Economia isi va reveni dupa mai multe socuri suferite in 2005, numai ca dinamica cresterii interne nu va fi sustinuta pe termen mediu, iar in plus este nevoie ca Romania sa continue reformele economice si structurale (spre exemplu, liberalizarea tranzactiilor de capital), se mai arata in studiul citat.

Expertii de la BA-CA apreciaza ca anul 2005 a fost unul destul de bun pentru Romania, in ciuda numeroaselor conditii dificile, printre care sint mentionate inundatiile.

Printre cele mai importante realizari ale anului trecut sint mentionate semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, denominarea monedei nationale, liberalizarea partiala a conturilor de capital, reducerea ratei inflatiei si succese notabile in implementarea reformelor structurale (privatizarea BCR, intii de toate).

Insa, in 2006, se estimeaza ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de mult tact si rabdare pentru a gasi un echilibru intre realizarea obiectivelor economice asumate si impactul social al acestora.

"Este nevoie de o calibrare prudenta a politicilor monetare, a ratei dobinzilor, a cursului de schimb, ca si a politicilor fiscale si in domeniul salarial, asta pentru a mentine stabilitatea macroeconomica, necesara in conditiile unei rate inflationiste si a unui deficit de cont curent ridicate", se mai arata in raportul BA-CA.

Documentul apreciaza ca rata de crestere economica va fi mai mare in 2006 fata de anul trecut (rata estimata la circa 4%), asta datorita accelerarii procesului de aderare la UE ca si unei posibile cresteri a activitatii investitionale.

Acest din urma element ar fi influentat de mentinerea unui nivel acceptabil al ratei dobinzilor, unui flux sporit de investitii directe, demararii unor lucrari de reconstructie si reconditionare a obiectivelor afectate de inundatii ca si co-finantarii de catre stat a unor proiecte investitionale sprijinite de Uniunea Europeana si realizate in parteneriat public-privat.

Cererea interna va fi cel mai important factor al mentinerii cresterii economice prognozata in 2006, asta in ciuda unei scaderi a consumului datorata unei cresteri moderate a salariilor, ca si masurilor luate de banca nationala de a limita creditul de consum.

Importurile vor continua foarte probabil sa creasca si anul acesta, deoarece nevoile pietei nu pot fi satisfacute de productia interna, iar cursul leului va continua sa se aprecieze, se mai arata in raportul Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).