Un raport al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) avertizeaza ca 2006 va fi, pentru Romania, un an cel putin la fel de greu ca si cel care tocmai a trecut.

„Romania va trebui sa se refaca dupa socurile din 2005. Exista doua mari provocari: cresterea cererii interne, care nu este sustenabila pe termen mediu si lung, si continuarea reformelor economice si structurale", se arata in raportul explicit al BA-CA, dat publicitatii.

Cu toate acestea, austriecii se arata optimisti in ce priveste evolutia investitiilor straine, a salariilor si a numarului de locuri de munca.

Asalt al speculatorilor

Specialistii de pe pietele financiare internationale sunt deja cu ochii pe piata titlurilor de stat din Romania. Pe motiv ca accesul strainilor la aceasta piata, interzis in trecut, a fost liberalizat de la inceputul lui 2006.

Dobanzile mari (circa 7%), la care se adauga castigurile din scaderea cursului euro, ar putea atrage ca un magnet sume imense din strainatate. Problema este ca, daca aceste fonduri vor iesi deodata din tara, cursul valutar ar putea sari cu cateva mii de lei intr-o singura zi. Iar pe termen mai lung, Romania se va intoarce cu cativa ani inapoi in ce priveste inflatia.

Articol integral in EVZ