Firmele care acorda, in prezent, celebrul „credit cu buletinul" vor avea putine sanse de supravietuire, daca nu vor emite carduri sau nu vor vinde obligatiuni.

Bancherii spun ca acesta este un semn de normalitate, cata vreme BNR a limitat drastic creditarea, in special cea in valuta, insa regulile jocului nu se aplicau si Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-urilor).

„Aveam de-a face cu o concurenta neloiala intre noi, bancile comerciale – care am dovedit de-a lungul timpului seriozitate – si institutiile financiare nebancare care practica creditarea si dispun de resurse mult mai ieftine, nesupuse controlului BNR", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala au inaintat Guvernului un proiect de lege care prevede disparitia „creditului doar cu buletinul" de pe piata. Potrivit acestuia, IFN-urile vor functiona ca veritabile banci.

In momentul intrarii in vigoare a noilor reglementari, ele nu vor mai putea incheia noi contracte de creditare sau leasing, ci vor putea vinde portofoliul lor de contracte sau sa supravegheze derularea acestora pana la finalul contractului.

Articol integral in Gandul