Piata bursiera si-a revenit in sedinta de astazi dupa socul de ieri. Chiar daca nu s-a recuperat scaderea, revenirea a avut loc rapid, in piata nu a mai existat aceeasi inclinatie spre vanzare si, in plus, s-au intarit pozitiile cumparatorilor.

Indicii bursieri au inchis astfel sedinta pe cresteri de 2-3%, evoluand si astazi la fel ca indicii principali de pe bursele mai dezvoltate din aceasta regiune (Ungaria, Polonia, Cehia).

Singurul aspect ingrijorator este lichiditatea, mult mai redusa astazi (rulajul total a depasit cu putin 45 milioane RON), in conditiile in care activitatea de tranzactionare, impreuna cu preturile actiunilor importante au stagnat in a doua parte a sedintei.

Revenit in piata, Petrom (SNP) a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, cu un rulaj de 6,7 milioane RON. Intr-o prima faza cursul a scazut, de fapt a deschis pe scadere, la minimul de 0,57 RON, probabil de teama ca SNP sa nu inregistreze scaderile pe care le-a ocolit ieri (cand a fost suspendat din piata) investitorii au preferat sa vanda la prima ora.

Ulterior insa cursul si-a revenit, la o ora de la deschidere a atins palierul maxim de 0,6 lei, in jurul caruia a evoluat pana la final. Tot aici a si inchis, in crestere cu 0,8% fata de ultima sedinta.

Cea mai mare crestere de la prima categorie o inregistreaza Alro Slatina (ALR), actiune ce a atras atentia in ultimele doua zile prin volumele tranzactionate, mai mari decat de obicei. Ieri a fost un volum maxim pentru ultimul an, de 65 mii actiuni, iar azi s-au tranzactionat 45,5 mii actiuni.

In ultima parte a anului trecut cursul s-a plafonat in jurul a 3 lei, iar chiar la final a scazut puternic la 2,5 lei. Scadere recuperata printr-o crestere la fel de brusca in acest an, numai astazi urcand cu 6,7% la 3,2 lei.

Insa la nivelul intregii piete se detaseaza Sinteza Oradea (STZ), care a urcat pentru a doua zi consecutiv la maximul posibil al zilei, de data asta atingand 0,4020 RON (+14,9%). Nu a avut deloc o evolutie domoala.

Ca o actiune cu lichiditate redusa, a fost relativ usor sa fluctueze mult in cursul sedintei, de exemplu a deschis la 0,4 lei, a scazut la scurt timp pana la minimul de 0,3670 lei, a urcat din nou deasupra palierului de 0,4 lei. Dupa cateva asemenea fluctuatii mai ample, STZ s-a linistit spre finalul sedintei si a inchis la maximul posibil de 0,4020 RON.

Actiunile SIF, lovite de scadere in sedinta de ieri, chiar intr-o masura semnificativa, si-au revenit in corpore astazi, cu toate ca pierderile de ieri au fost recuperate doar partial. La finalul sedintei SIF-urile inregistrau cresteri de 2,5-3%, in afara de SIF Muntenia (SIF4), unde chiar inainte de inchidere a fost un val de cumparari ce a dus cursul la 1,85 RON/actiune (+5,1%).