La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), indicii bursieri au recuperat in sedintele de vineri si respectiv joi, scaderea inregistrata in sedinta de miercuri, informeaza Prime Transaction. Chiar daca, anul trecut, piata a crescut, se mentine un interes crescut pentru actiunile bancare, petroliere, financiare si mai nou farmaceutice.

In sedinta de vineri, cel mai tranzactionat emitent a fost Petrom (SNP), cu un rulaj total de 8 milioane RON.

A fost o sedinta linistita in a doua parte a ei, pentru majoritatea actiunilor mai lichide cotatiile au stagnat dupa cresterile de dimineata. Cumparatorii au sustinut astazi piata, cu toate ca lichiditatea este in continuare scazuta.

Chiar daca piata a crescut, in ansamblu, in mod semnificativ anul trecut, se mentine un interes crescut pentru actiunile bancare, petroliere, financiare si, mai nou farmaceutice, deci palierele principale ale bursei.

Insa lichiditatea redusa nu ofera incredere prea mare in mentinerea unei tendinte pozitive, in ultimele doua zile rulajul total s-a situat sub 50 milioane RON. Probabil este vorba de o prudenta mai mare, mai ales ca bursa a demonstrat in aceasta saptamana ca poate sa si scada.

Cel mai tranzactionat emitent a fost Petrom (SNP), cu un rulaj total de 8 milioane RON. Imediat dupa deschidere au inceput sa se cumpere actiuni SNP, iar cursul a urcat la un maxim de 0,6250 RON. Ulterior a mai scazut, jumatatea sedintei prindea SNP la un minim de 0,5950 RON, dar si-a revenit spre final, incihzand la 0,62 lei noi (+3,3%).

Aceasta este una din cele mai bune evolutii de la prima categorie, astazi si de la inceputul anului, in cele trei saptamani acumuland o crestere de 30%.

Din segmentul bancar cel mai bine a evoluat BRD - GSG (BRD), ce a revenit deasupra palierului de 16 lei, inchizand la 16,1 lei (+1,9%). Banca Transilvania (TLV) nu a crescut in aceeasi masura, dupa maximul de 1,44 RON atins dimineata cursul s-a stabilizat si, in aceleasi conditii de lichiditate moderata, a inchis la 1,43 lei (+0,7%).

Sinteza Oradea (STZ) s-a remarcat si in sedinta de astazi, a treia de crestere semnificativa. Cursul a urcat la un maxim de 0,45 RON dimineata si nu a mai avut fluctuatiile mari de ieri, inchizand la 0,43 lei (+9,5%). Insa astazi volumul tranzactionat a fost punctul forte, acesta apropiindu-se de 32 milioane de actiuni (aproape 4,4% din capitalul social).

In ultimele trei zile s-au tranzactionat circa 6 milioane de actiuni Sinteza, ce reprezinta 9% din capitalul social al companiei.

Piata SIF a deschis sedinta cu cresteri, insa la jumatatea sedintei toate actiunile erau deja pe usoare scaderi. Revenirea de la final a adus unele variatii pozitive, insa in continuare investitorii par mai prudenti in ceea ce priveste acest sector, care a inregistrat cresteri extraordinare in 2005.

Cea mai mare crestere o inregistreaza astazi SIF Muntenia (SIF4), la un pret de inchidere de 1,87 RON/actiune (+1,1%).