Mai multe combinate chimice din Romania si-au intrerupt temporar productia cu incepere din aceasta saptamina ca urmare a scaderii presiunii gazelor naturale.

Petrom a anuntat ca a inchis combinatul Doljchim, Azomures a intrerupt activitatea la doua unitati de producere a amoniacului, iar livrarile reduse de gaze la restul combinatelor chimice au dus la afectarea serioasa a activitatii acestora.

Luni, Petrom a anuntat inchiderea temporara a combinatul Doljchim pentru a suplimenta livrarile de gaze naturale pe piata interna, in conditiile actualelor temperaturi foarte scazute in intreaga tara, s-a anuntat intr-un comunicat al companiei.

Totodata, Petrom a decis producerea suplimentara de gaze, care va aduce o crestere a gazului furnizat de pina la 3 milioane m3 / zi, in plus fata de piata de gaze.

"Aceste masuri vor fi mentinute pentru urmatoarele citeva zile, cit timp sunt previzionate temperaturi extrem de scazute, iar situatia va fi monitorizata indeaproape atit de Petrom cit si de Ministerul Economiei si Comertului", se mai spune in informarea de presa.

Aceste livrari sunt suplimentare celor anuntate la inceputul lunii ianuarie pe baza acordului intre Petrom si MEC, care reprezentau o crestere de 3.4 mn m3 / zi in lunile ianuarie si februarie.

Incepind tot de luni, peste 1.500 de angajati ai Azomures Tirgu Mures au fost trimisi in somaj tehnic, pentru o saptamina, ca urmare a presiunii scazute a gazului metan.

Compania mureseana este unul dintre cei mai mari consumatori de gaz din tara, si a decis sa inchida cele doua sectii de amoniac, care sub o anumita presiune a gazului metan nu mai pot functiona. La Azomures nu au fost totusi afectate sectiile de melamina, azotat lichid si centralele termice.

Situatia nu este roza nici pentru societatea Amonil Slobozia. "La noi, s-a renuntat la orice activitate de productie dar functionam la cota de avarie. Nici unul dintre cei aproape 1000 de angajati nu a fost insa trimis acasa deoarece instalatiile trebuiesc mentinute in conditii de siguranta", a declarat pentru Hotnews.ro un purtator de cuvint al Amonil.

Conform unei informari venita din partea Dispeceratului National de Gaze Naturale, au fost reduse livrarile si la alte combinate chimice, la niveluri minime, astfel incat acestea sa-si mentina instalatiile in conditii de siguranta.

Este vorba despre societatile Viromet Victoria, Donau Chem Turnu Magurele, Sofert Bacau. Reluarea livrarilor catre combinatele chimice se va face atunci cand conditiile meteorologice revin la normal.

Presa a relatat la sfirsitul saptaminii trecute ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a trimis o notificare combinatelor chimice prin care acestora li se atragea atentia ca trebuie sa-si inceteze activitatea, in urma scaderii presiunii gazelor naturale.

ANRGN spune ca informatia e eronata si ca nu are astfel de competente. "ANRGN nu a transmis nici unui combinat chimic din tara vreun ordin de incetare a activitatii. De altfel, ANRGN nici nu are aceasta competenta. Informatiile care circula in presa sunt false", ne-a declarat Gabriel Sarbu, directorul Directiei de Preturi si Tarife din cadrul ANRGN.

Autoritatile romane au luat mai multe masuri pentru ca livrarile de gaze sa nu afecteze cel putin populatia. Astfel, Romgaz si-a marit capacitatea de extractie cu 1 milion de mc/zi pentru cresterea productiei interna si a extrasului din inmagazinari la potential maxim. Totodata, producatorii de energie electrica si termica au fost trecuti pe combustibili alternativi, respectiv pacura si carbune